Szőke Grétsy László nagy mellekkel

2004.02.19. 10:39
Egy WC tábla helyesírási hibája indította el Lynne Truss-t. Kis példányszámban megjelent nyelvhelyességi baklövésekkel foglalkozó könyve mindenki meglepetésére hatalmas bestseller lett Angliában. Az írónő Balázs Géza és Grétsy László nyelvészek évtizedes képernyős-próbálkozásait megszégyenítve egy év alatt tévéműsorok sztárja lett, a bevétel pedig a könyvét megjelentető kis kiadócéget is gazdaggá tette.
A helytelen nyelvhasználatot ecsetelő Eats, Shoots and Leaves című könyv annyira sikeres lett 2003-ban, hogy megkétszerezte a Profile Books nevű kis kiadócég éves bevételét, ami így elérte az 5 millió fontot.

Lynne Truss
"Úgy tűnik, hogy több nyelvőr van Angliában, mint sejtettük" - mondta a Profile Books sajtóreferense, ugyanis az eredetileg 15 ezer példányban kiadott könyvből mára már 480 ezret adtak el Angliában, Amerikában a Penguin kiadó gondozásában pedig további 700 ezer kötet várakozik a nyomdában.

Koktélozás közben fogant

Az ötlet eredetileg Andrew Franklin, a Profile Books vezetőjének agyából pattant ki egy koktélpartin 2002 decemberében. Franklin Truss-nak a Radio 4-ben vezetett nyelvi műsorát dicsérte éppen, amikor hirtelen ötlettől vezérelve azt kérdezte: "mi lenne, ha írnál ebből egy könyvet?"

Az elemzések a meglepően nagy sikert a nyelvészet iránt újra feléledt érdeklődéssel magyarázzák. "Az elkötelezettek mellett azok is megveszik a könyvet, akik egy kicsit is bizonytalanok a mindennapi nyelvhasználatukban"- tette hozzá a sajtós.

A siker másik oka a könnyed hangvétel. "Senki sem gondolta, hogy ilyen száraz témáról ennyire viccesen lehet írni" - fogalmazott a Profile Books képviselője. A vásárlók kedvét még a pandamedvés nyelvtani anekdotára utaló könyvcím sem tudta elvenni.

A WC táblák és a filmcímek ihlették

"Meglepett ez az óriási siker - mondta Truss a One Breakfast című BBC-műsorban. - Egyszerűen csak zavartak a mindennapos nyelvi baklövések, mint például az aposztrof elhagyása a birtokos szerkezetekben: a 'Two weeks Notice' filmcím vagy a 'Mens Toilets' felirat szokványosnak számít. És ezektől a példáktól az írásjel-mániáig jutottam."

A Profile Books nyáron újra kiadja Truss eddigi fikciós műveit is. A Going Loco, With One Lousy Packet of Seeds és Tennyson's Gift című szórakoztató regényeit és a Making the Cat Laugh című rövid írásainak gyűjteményét. Az író pillanatnyilag hat monológon dolgozik és a Radio 4 számára hangjátékká adaptál egy Stella Gibson novellát.