A tévéjátékfilmek feltámasztása

2003.12.17. 09:46
Sándor Pál, Bereményi Géza, Mészáros Péter és Török Ferenc rendezõk tévéjátékfilm-készítéssel töltik a 2004-es évet. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) a televíziós játékfilmek mûfaját próbálja újjáéleszteni ugyanis az Országos Rádió és Televízió Testülettel (ORTT) indított közös pályázatával. A keddi eredményhirdetés szerint a két intézménytõl tizenhárom szépirodalmi alapanyagú produkció kap 800 millió forintot.

"Történelmi pillanat ez!"- jelentette be Bacsó Péter filmrendezõ és egyben zsûritag a televíziójátékfilmek pályázati felhívásának ORTT székházában tartott eredményhirdetésén, majd hozzáfûzte: "Megtört az átok! Az irodalmi adaptációk tévés megjelenése végre értéket állít a gagyival szemben."

Optimizmus okkal és ok nélkül

Eredményhirdetés
Pajer- Miklauzic-Vecsernés: Fejezetek az Erények Könyvébõl - 110 millió
Sándor Pál: Régimódi történet I-III. - 110 millió
Pajer Róbert: Fekete Krónika - 72 millió
Gárdos Péter: Három mese - 56 millió
Bereményi Géza: Hóesés a vizivárosban - 56 millió
Horváth Z. Gergely: Kivilágos kivirradtig - 55,5 millió
Török Ferenc: Csodálatos vadállatok - 55 millió
Esztergályos Károly: Ebéd - 55 millió
Silló Sándor: A kékszakállú herceg vára - 54 millió
Gödrös Frigyes: Történetek az elveszett birodalomból - 54 millió
Mészáros Péter: Stammbuch - 53 millió
Soós Péter: Csao Bambinó - 52 millió
Siklósi Szilveszter: Ritter napja - 12 millió
Bacsó optimizmusát az 1,2 milliárd forint gyártási támogatás szolgáltatta, amit a két intézményen kívül, a két közszolgálati adó, a Duna TV és a Magyar Televízió adott össze a magyar nyelven született irodalmi alkotásokat feldolgozó tv-játékok, tévéfilmek és -filmsorozatok támogatására. (A két zsûri 400-400 milliót ítélt oda a produkcióknak, ezenkívül a Duna TV nyolc, az MTV öt film költségének vállalta a 20 százalékát.)

A másik reménytelinek minõsített tényező - ahogy a Bacsó után felszólaló Tímár János, ORTT tag fogalmazott - az, hogy az elbírálás során sikerült megtalálni a két külön intézmény közös feltételrendszerét és álláspontját. Ez visszatérő témája volt a sajtótájékoztatónak: míg Bacsó ezt izgalmasnak, Pörös Géza, a Duna TV kulturális igazgatója példaértékûnek nevezte. Az MMK és az ORTT együttmûködése már csak azért sem szokványos, mert az ORTT kihátrált a filmes támogatásokból. (Jelenleg a televíziós pályázaton kívül csak egy kópia-, és egy médiaismereti könyvkiadás- pályázata létezik.)

Szerzõk és rendezõk minden évjáratból

"Fontos, hogy megjelennek a mûveikkel a tévéképernyõn keresztül a magyar írók!" - jegyezte meg Bacsó, utalva a forgatókönyvek alapjául szolgáló klasszikusokra, mint Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula, Balázs Béla. A ma is élõ szerzõk közül az idõsebb korosztályból Lázár Ervint, Szabó Magdát, a fiatalabb korosztályból Garaczi Lászlót és Horváth Pétert említette.

Bacsó a nyertes tévéjátékfilmek rendezõit is felosztotta koruk szerint. A fiatalok közé Török Ferencet, Mészáros Pétert, Miklauzic Bencét, a középnemzedékbe Bereményi Gézát, Gárdos Pétert, míg az idõsebbek közé Sándor Pál mellett Esztergályos Károlyt sorolta.

Eredményhirdetés

"A 66 pályázóból választotta ki a két zsûri a tizenhármat"- tette hozzá Sugár Ágnes, az MTV koprodukció felelõse. Elmondása szerint a támogatott alkotások közül három tévéfilmsorozat: így összesen tizenkilenc - egyenként 26-60 perces - tévéjátékfilm készülhet el, melyeknek 2005. március 1. lesz az elkészítési- és 2005. december 31. a sugárzási- határideje.

A legnagyobb 110 milliós támogatást Szabó Magda és Zoltán Gábor (MTV), a legkisebbet, 12 millió forintot Kalász István (Duna TV) mûvébõl készülõ adaptáció kapta. Bacsó befejezésül elárulta, hogy az anyagi korlátok miatt jóval kevesebb pályázatban résztvevő mûnek tudott a két zsűri támogatást adni, mint amennyi megérdemelte volna.