Három földrész három lemezjátszón

2004.12.13. 17:46
Hol ér össze a világzene, a kísérleti elektronika és slágerhiphop? DJ / rupture lemezjátszóin, aki december 16-án, csütörtök este a Trafóban három kontinens zenéit vegyíti három lemezjátszóval. Azt is mondhatnánk, zenehídat ácsol, de ezt meghagyjuk Juhász Elődnek.
A tavalyi Ultrahang Feszivál után másodszor jár Budapesten DJ / rupture, aki bizonyos szempontból a világ legjobb lemezlovasa. Ez a bizonyos szempont pedig a zenei-kulturális határok megrögzött áthágása, különösen tekintettel azokra, amelyek a nyugati világot a Föld többi részétől elszeparálják.

#alt#
DJ /rupture
Rupture dj-szettjeiben Amerika, Afrika és Ázsia modern és tradicionális zenéit ötvözi, elképesztően eredeti módon házasítva a rádióbarát hiphopot és r'n'b-t, dubot és reggae-t, jungle-t és experimentális breakbeatet, zajt és avantgárd elektronikát, soult és dzsesszt az afrikai, közel-keleti, indiai és karibi folklemezekkel.

Egy kis történelem

DJ /rupture (polgári nevén James Clayton) Bostonban született, a Harvardra járt egyetemre, zenei és világlátása viszont Brooklynban tágult ki. Már kezdetben is mindeféle bulin - hiphop, reggae, drum'n'bass - dj-zett, aztán ezeket a tapasztalatokat saját, senkiéhez nem hasonlítható szettjeiben egyesítette.

1999-ben létrehozta saját kiadóját Soot néven, majd egy kis kitérő után - amit az azóta többszörös Grammy-díjas Norah Jones együttese, a Wax Poetic tagjaként tett - 2001-ben új életet kezdett a spanyolországi Barcelonában. Ugyanebben az évben készítette el első mixlemezét (Gold Teeth Thief), amely pillanatok alatt elterjedt az interneten és megalapozta hírnevét.

Bin Scrape Laden

Jellemző módon, Amerikában egészen más miatt figyeltek fel rá: a szeptember 11-i események tükrében kisebb felhajtást kavart, hogy fél évvel korábban a Nettle nevű projektje kiadott egy felvételt Bin Scrape (karcoló; skyscraper - felhőkarcoló) Laden címmel. Rupture persze valószínűleg nem került fel a CIA listájára, hiszen azóta is zavartalanul alkot. 2001 óta további 2 mixlemez, egy Nettle album (és annak remix párja) került ki a kezei alól, idén pedig végre első önálló albuma is megjelent Special Gunpowder címmel, 12 énekes-előadó közreműködésével.

Biztosra vehető, hogy budapesti fellépésén ezekből is belecsempész néhányat a mixébe három lemezjátszós világzenei mixmesterkedése közben. DJ /rupture mellett az ambientes Extremophile audióvizuális brigád, az arab diszkós Budhapest Souk System és Vázsonyi János szaxofonos, valamint a hiper-ekleltikus DJ Mesterházy játszik a Subbacultcha által szervezett esten, december 16-án csütörtökön a Trafó Bár Tangóban.