Megdobálták a Hirosimát atombombázó Enola Gayt

2003.12.16. 15:24
Vörös festékes dobozokkal dobálták meg a Hirosimát atombombázó Enola Gay B-29-est a hirosimai túlélők a washingtoni Nemzeti Repülési és Űrkutatási Múzeum új épületének nyitónapján. A magyar üzletemberről elnevezett központban a 80 féle repülőgép közül - sok amerikai és orosz harcigépet is beleértve - csak erre zúdultak az indulatok.
A Smithonian Intézet washingtoni múzeumának új épülete, a virginiai Dulles nemzetközi repülőtér egyik hatalmas hangárjában kialakított Steven F. Udvar-Hazy Központ hétfőn nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, két nappal a Wright fivérek repülésének 100. évfordulója előtt.

A 70 ezer négyzetméter alapterületű hangárban több mint 80 féle repülőgépet állítottak ki, köztük a B-29-es Superfortress nehézbombázót: becenevén az Enola Gayt, amely 1945 augusztus 6-án ledobta az első atombombát Japánra.

Megdobálták a nehézbombázót

A nyitónapon a tüntetés ötven résztvevője között volt hat hirosimai és nagaszaki túlélő is, akik - mint hangoztatták - életük során most kerültek szembe másodszor a nehézbombázóval. Miután többen - az áldozatok vérére utalva - vörös festékesdobozt dobtak a repülőgépre, két személyt őrizetbe vettek.

Az előzmények novemberben kezdődtek: 25 ezren - köztük Hirosima polgármestere, Tadatosi Akiba, a filmes Oliver Stone, E. L. Doctorow és Kurt Vonnegut írók - petícióban követelték, hogy a gépet ismertető felirat a technikai adatokon túl térjen ki az Enola Gayhez fűződő tragédiára is és tüntesse fel, hogy az atomtámadásnak összesen 230 ezer halálos áldozata volt.

Steven F. Udvar-Házy Magyarországról

A becslések szerint évente 3-4 millió látogató fogja felkeresni a Steven F. Udvar-Hazy Központot, hogy megtekintsék az amerikai és szovjet harci gépeket, egy Concorde utasszállítót, az amerikai űrrepülőgépek prototípusát: az Enterprise-t, vagy akár a hangsebesség háromszorosával repülő SR-71 Blackbird felderítő gépet.

A központot a repülőgépeket lízingelő International Lease Finance Corporation (ILFC) magyarországi születésű elnök-vezérigazgatójáról neveztek el. Az 57 éves üzletember 65 millió dollárral járult hozzá a 311 millió dollár összköltséggel létrehozott múzeumhoz. Ez a legnagyobb egyéni adomány a jelenleg 16 múzeumot működtető Smithsonian Intézet 157 éves történelmében. Udvarházy Ferenc István 1946-ban született Budapesten. Családja az 1956-os forradalom bukása után hagyta el Magyarországot és 1958-ban érkezett az Egyesült Államokba.