Özvegye fejezi be Philip K. Dick regényét

2009.02.17. 11:09 Módosítva: 2009.02.17. 11:13
Tessa Dick nem talált kiadót férje ötletének befejezéséhez.

Befejezi a huszonhét éve elhunyt Philip K. Dick félbehagyott regényét özvegye. Tessa Dick The Owl in Daylight (Bagoly nappal) munkacímű regényét magánkiadásban jelentetné meg, írta a Guardian. A bejelentés azért keltett feltűnést, mert Philip K. Dicket a világ egyik legismertebb sci-fi írójaként tartják számon, aki könyveivel alapjaiban újította meg a műfajt. Bár életében elkerülte a siker, munkái később nagysikerű filmek alapjául szolgáltak. Az ő regényéből készült a Szárnyas fejvadász, az Emlékmás, a Johhny Mnemonic vagy a Kamera által homályosan című filmek.

Nem akarnak vidámparkot

Az özvegy elmondta, hogy regénye férje utolsó, félbehagyott munkáját veszi alapul. Az 1973-ban elhunyt Philip K. Dick terveiről mindazonáltal kevés tudható. Egy, a kiadójának írt levelében egy tudós által kidolgozott számítógépes rendszert vázol fel, amelyben később elveszik annak feltalálója. A virtuális valóság olyan fejlett, hogy emberszerű intelligenciákat fejleszt ki. A virtuális lények aztán ellenállnak a rendszer eredeti funkciójának, hogy vidámparkként, szórakoztató központként működjön.

Az özvegy változatában egy harmadrendű zeneszerző felfedezi, hogy a világegyetem valójából zenéből áll. "Dante poklában és Mozart Varázsfuvolájában utazgatva lelke megtelik a különböző korok gazdagságával. Mindeközben egy titkos társaság dolgozik azok ellen, akik felvilágosítanák az embereket" - nyilatkozta az özvegy.

"A könyvem emléket akar állítani a férjemnek. Megpróbáltam rekonstruálni az általa megálmodott mesterművet, annak ellenére is, hogy nem sok támpontot hagyott hátra ehhez. Remélem, hogy sikerült rekonstruálnom a könyvet, amit Phil írt volna, ha egy szívinfarktus nem végez vele ilyen tragikus hirtelenséggel."

Tessa Dick a regényt kénytelen saját kiadásban megjelentetni, mert egyetlen nagy kiadó sem kapott a lehetőségen.

Az özvegy munkájával párhuzamosan egyébként készül egy életrajzi film is az íróról, amelynek történetesen szintén Bagoly nappal lesz a címe. A film részleteket mutat be Dick regényeiből, többek közt az utolsó, befejezetlen munkájából is.