Megkegyelmeztek a felségsértésért elítélt ausztrál írónak Bangkokban

2009.02.21. 08:48 Módosítva: 2009.02.21. 09:50
Egy hónapja ítélte három évre a bangkoki bíróság a tavaly augusztusban letartóztatott Harry Nicolaidest egy regénye miatt, amiből csak hét példány kelt el.

Kegyelemben részesítette a thaiföldi uralkodó azt az ausztrál írót, akit felségsértés miatt három év szabadságvesztésre ítélt egy hónapja egy bangkoki bíróság.

Az elítélt Harry Nicolaides ügyvédje közölte, hogy védence csütörtök este részesült királyi kegyelemben, pénteken éjfélkor már ki is toloncolták az országból, és hamarosan találkozik rokonaival Melbournben.

Az ügyvéd szerint az ausztrál és a thaiföldi kormány szorosan együttműködött az író ügyének gyors rendezése érdekében. A 41 éves írót tavaly augusztusban tartóztatták le a bangkoki repülőtéren. Nicolaides nem tudta, hogy márciusban elfogatóparancsot adtak ki ellene Valószínűség (Verisimilitude) című regénye miatt, amelyet 2003 és 2005 közötti thaiföldi tapasztalatairól írt, és amelyből mindössze hét példány kelt el.

Az írót január végén három év börtönre ítélt egy bangkoki bíróság amiatt, hogy művének egyes részletei megsértették Bhumibol Aduljadedzs királyt és a trónörököst. Thaiföldön súlyos bűnnek számít a felségsértés, 3-15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az ország törvényei szerint. Nicolaides elismerte bűnösségét, és bocsánatért esedezett.

Elmondta, hogy végtelen tisztelettel viseltetik a thai uralkodó iránt, és nem szándékozott őt megsérteni. Eredetileg hat évi börtönre akarták ítélni, de a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy bűnösnek vallotta magát.