A Vatikán is ott lesz a 2011-es velencei Biennálén

2009.02.24. 12:43
Nem Michelangelót vagy Raffaellót akarnak, hanem párbeszédet létrehozni a vallás és a képzőművészet között.

"Elérkezett az idő, hogy az egyház újra a művészet világa felé fordítsa figyelmét. Nem telik el nap, hogy püspökök, művészek ne hívnának fel, mondván, érdekli őket a dolog és orientációkat javasolnak. Innen a döntés a biennálén való részvételről" - idézte az érseket a Corriere della Sera című olasz napilap Gianfranco Ravasi érseket, a Kultúra Pápai Tanácsának elnökét .

Az érsek szerint míg az egyházi építészetnek sikerült az átmenet a modern formákhoz le Corbusier óta, ez a képzőművészetben nem történt meg. Így építészeti szempontból modern templomokban sokszor vagy híres vallási tárgyú képek reprodukcióit akasztják ki, vagy pedig "iparosok" munkáit. A Szentszék nem arra gondol, hogy olyan nagy művészek dolgozzanak neki, mint annak idején Michelangelo vagy Raffaello, de el kell kezdeni a párbeszédet a mai művészekkel, akik segíthetnek a templombelsők a megújításában.

Nehéz lesz ilyen művészeket találni, amikor divat a vallási tárgyak, képek profanizálása - írta a lap. Különösen Az utolsó vacsora "modernizálására" akad számos példa, de ide sorolhatók azok a törekvések is, amikor a modern kor ikonjait jelenítik meg Jézusként, Che Guevarától Jim Morrisonig.

Ravasi érsek elképzelése, hogy a velencei vatikáni pavilon az összes kontinenst képviselő művészek alkotásaiból áll majd. Elmagyarázta, hogy a cél párbeszédet teremteni a mai művészekkel, ösztönözni őket spirituális és szimbolikus művek alkotására. Ő személy szerint nagyra értékeli az amerikai Bill Violát, az indiai Anis Kapurt, vagy a görög-olasz Jannis Kounellist.

A művészeket majd egy szűk bizottság választja ki, amelyben helyet kap a vatikáni múzeumok volt és jelenlegi igazgatója is.