Két helyre adta el Krúdyt a Kossuth-díjas szobrász

2009.02.25. 11:42 Módosítva: 2009.02.25. 14:44
A hazai emlékműszobrászat egyik legismertebb alakja, Varga Imre egy év alatt két helyre is eladta Krúdy-művét. A szakértők szerint jogilag nem, etikaliag viszont kifogásolható a lépés.

Megdöbbenéssel vette észre a Szabolcs Online újságírója, és közvetítésükkel a város vezetése, hogy a város híres szülöttjének, Krúdy Gyulának szobra nem csak náluk, hanem Siófokon is látható.A neves szobrász, Varga Imre ugyanis azt követően, hogy a város felkérésére elkészítette Krúdy szobrát, 2004-ben Siófoknak is eladta a tervét.

A nyíregyházi szobor a Varga Imrére jellemző közvetlen stílusban, egy lovaskocsin ábrázolja a neves írót, amint lazán kikönyökölve nézi a tájat. Siófoki mása a "vegye észre a két kép közti két apró különbséget" jellegű rejtvényre emlékeztet. A helyes megfejtés, hogy a kocsin kis lépcső, az író fején pedig - nyilván az esősebb balatoni időjárás miatt - kalap található.

Fedezze fel az apró különbségeket!
Fedezze fel az apró különbségeket!

Krúdy a világ körül

A szobor eredetijét 2003-ban rendelte meg Krúdy szülővárosa, Nyíregyháza. Arról, hogy a Hazatérés című műről másolat készül, állítólag mit sem tudott a városháza. Siófok azonban másképp emlékszik. A Szabolcs Online által megszólaltatott balatoni polgármester, Balázs Árpád szerint a 2004-es avatásra meghívták Nyíregyháza elöljáróit, akik azonban nem tették tiszteletüket a szobornál.

Siófok egyébként két okból is szeretett volna egy Krúdy-szobrot: a Kossuth-díjas szobrász ugyanis a város szülötte. Másrészről pedig Krúdy második felesége is innen származott, és az író sok időt töltött Siófokon.
A nyíregyházi szobor felállításakor a kulturális bizottság akkori elnöke, Németh Péter azon a véleményen volt: ha tudnak róla, sem tehettek volna jogilag Varga lépése ellen.

Fotó: exit/szoborlap.hu
Fotó: exit/szoborlap.hu

A szakértők szerint Varga Imre nem követett el jogsértést, tette csak etikaliag kifogásolható. polgármestere pedig úgy nyilatkozott az online lapnak, legközelebb bele kell venni a szerződésbe, hogy a megrendelt szobor máshol nem állítható fel.Hogy a kulturális kavarodás teljes legyen, Varga Imre eredetileg nyíregyházi Krúdy-szobrát Siófok Jókai terén állították fel.

Radnóti szobra négy helyen is látható

Varga Imre az ország egyik legismertebb emlékműszobrásza. Stílusára az emberközeli ábrázolás a jellemző, alakjai kapcsolatot tartanak környezetükkel. Egyik legismertebb műve az 1974-es mohácsi Lenin szobor, amely talapzatáról egy lépcsőn elindul a nép közé. Varga szerethető emlékművei az ország szinte minden pontján megtalálhatóak, köszönhetően annak, hogy a Kádár-kor egyik hivatalos emlékműszobrászának tekinthető. Művei ebben a korban különösen népszerűek voltak NDK-ban is.

Sikere a rendszerváltás után sem csökkent. Bár sok művét, például az említett Lenint, vagy az egyesek szerint a rendszer végét jelző Kun Béla-emlékművet is eltávolították, azóta is sok állami megbízást kap. Ő készítette például az a harangvirágot, amelyet a Szent György téren avattak fel az EU-csatlakozás napján. De ő formálta meg Radnóti, Károlyi Mihály vagy Bartók Béla szobrát is.

Radnóti szobra egyébként négy helyen, Mohácson, Salgótarjánban, Überlingenben és Boron is látható.

1969-ben Munkácsy-, 1973-ban Kossuth-díjat, 1992-ben Herder-díjat kapott. Budapest és Siófok díszpolgára.