Indiának adná Gandhi személyes tárgyait az amerikai tulajdonos

2009.03.04. 14:20 Módosítva: 2009.03.04. 14:20
Egy New York-i aukciósház árverésre akarja bocsátani Mahatma Gandhi személyes tárgyait, pedig az amerikai tulajdonos bizonyos feltételekkel hajlandó lenne az indiai kormánynak adni azokat.

Tárgyalásokat kezdett az indiai kormány egy New York-i aukciósházzal, ami csütörtökön akarja elárverezni Mahatma Gandhi személyes tárgyait. A kollekció tulajdonosa közben kijelentette: akár oda is ajándékozná Indiának a gyűjteményt, ha a kormány teljesítene bizonyos feltételeket.
A Gandhi-utódoktól származó gyűjtemény a nevezetes kerek lencséjű szemüvegen kívül egy zsebórát, egy pár viseletes bőrszandált és egy egyszerű rézcsészét, valamint tányért tartalmaz.

Az Antiquorum Auctioneers árverési ház legalább 20-30 ezer dollárt (5-7,5 millió forint) vár a kalapács alá kerülő daraboktól. Gandhi dédunokája a múlt héten erkölcstelennek nevezte a készülő árverést, ami pénzt csinálna a puritán életű legendás függetlenségi vezető tárgyi emlékeiből, és gyűjtést indított a megvásárlásukra, hogy egy indiai múzeumba kerülhessenek.

Az aukciósház képviselőjével India New York-i konzulátusán pár napja kezdődött tárgyalásokról szerdán számolt be az indiai külügyminisztérium egyik szóvivője, aki megemlítette, hogy a gyűjtemény jelenlegi tulajdonosa, James Otis is beleegyezett, hogy találkozzon a New York-i indiai konzullal.

Az amerikai gyűjtő azonban szerdán cáfolta, hogy felvették volna vele a kapcsolatot, ugyanakkor nyitottnak mutatkozott a párbeszédre. Mint mondta: akár oda is adományozná a gyűjteményt az indiai kormánynak, ha az a GDP legalább öt százalékát az egészségügyre tartalékolná, illetve lényeges változtatásokra szánná el magát a Gandhi szívéhez olyan közel álló szegények sorsának javítására.

Kijelentette, hogy ezen a ponton ő már nem tudja leállítani az árverést, de a bevétel zömét erőszakellenes célokra (például oktatási programokra) kívánja fordítani. Közben egy újdelhi bíróság kedden a Gandhi-hagyaték elárverezését tiltó végzést bocsátott ki. Az indiai diplomácia két éve már sikerrel járt, amikor Gandhi egy kézzel írott levelét ki tudta emelni egy londoni árverés tételei közül, és azt végül visszavásárolhatta az indiai kormány.