Műalkotás lett egy Index-cikk

2009.03.13. 13:29 Módosítva: 2009.03.13. 14:41
Kiállították a Warhol-kiállításról írt hiánypótló és egyben értelmező köröket izgalmasan megmozgató cikket, és ezen nem lenne szabad meglepődnie senkinek, mert jó írás lett. Közvetlenül Keith Haring Andy Warholról készített festménye mellé, ami kicsit zavaró.

Mondjuk mindegy, ha Hiller István valami frappáns köszöntőbeszédet is rögtönöz a jeles műalkotás (Miért került Andy Warhol a szegedi Tescóba?) megérkezése tiszteletére. Mielőtt Makovecz egyetemet készítene a koponyamintám alapján, vagy efZámbó belehelyezne egy boldogtalan akváriumba, sietve jegyzem meg, hogy tetszik a REÖK igazgatójának, Herczeg Tamásnak a gesztusa, ahogy a warholi értelemben üzen. Járt nekem a 15 perc hírnév: keretbe helyezték a szövegtestem és kiállították, lehet menni megcsodálni. Már csak a reprintet kellene megszereznem valahogy. Tessék megnézni, milyen szép és színes.

warhol index

Herczeg Tamás sajtóközleményben számolt be arról, hogyan lesz a tényleg elég jó cikkből műalkotás, bár ez a cikk önmagában véve is sixtusi kápolna falára vésett műalkotás: "Warhol két híres mondásának inspirációjára: minden dolog értelmezhető műalkotásként, valamint tizenöt perc világhírnév mindenkinek jár, ezért a cikk immár bekeretezve lóg a kiállítótérben." Warhol a médiát,és a sokszorosítást használta fel a tömegtermelés kritizálására, és ügyesen keverte a művészetet a reklámmal. A REÖK sem tesz máshogy, mikor abban bíznak, hogy az egyszerre vicces és beszóló gesztusukkal még jobban hirdethetik a kiállításukat. És jól gondolják, mert milyen szép színes képet készítettek abból a hosszú írásból, tényleg jó nézni. Hétvégén Szegedre utazunk a kedves olvasókkal megcsodálni a műalkotást. És nem rossz arra a szerzői hiúságra bazírozni, hogy előbb lett a cikkem műalkotás, mint György Péteré.

A szervezők egyébként további kritikákat várnak a kiállításról (ide: warhol@reok.hu), és a jobbakból kiállítási tárgyat csinálnak, bár az enyém is kikerült valahogy. A kérdés, hogy érthetők-e Warhol képei önmagukban, hat-e Warhol a ma emberére. Persze hiába van minden képnek önálló jelentéstartalma, a kontextus csak segíteni tud, bármilyen ciki is manapság ilyen elméletekkel előjönni. Ez egyfelől minden szerzőnek remek lehetőség a 15 perc hírnévre, másfelől legalább lesz egy csomó infó a kiállításon, ami hiányzik. Külön kérem a rajongó lányokat, hogy fotózkodjanak a cikkemmel, mert ez a műalkotás-jellegű életemből még hiányzik, köszönöm.

Az igazgató kérdései a cikk alapján, hogy "megállja-e a helyét Warhol munkássága önmagában, vagy feltétlenül kell hozzá a háttértudás és persze a mítosz, mely a képzőművészet fenegyereke körül kialakult. Valóban csak a képek nyújtják az esztétikai élményt a kiállításon, avagy szükséges némi többletinformáció is arról, ki volt, milyen környezetben és korszakban alkotott a művész? Útmutató nélkül talán meztelen a pop-herceg?"