Tisztikeresztet ért a Millió rózsaszál

2009.03.14. 12:34 Módosítva: 2009.03.14. 16:30
Összesen 231 művészeti kitüntetést osztott ki Hiller István március 15-e alkalmából, díjazták Básti Juli, Détár Enikő, Nyertes Zsuzsa és Garaczi László munkásságát is.

Az oktatási és kulturális miniszter március 15-e alkalmából szombaton délelőtt az Iparművészeti Múzeumban adta át az állami kitüntetéseket a művészeti és kulturális élet területén kimagasló teljesítményt nyújtó alkotóknak.

Détár Enikő
Détár Enikő

A miniszter a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át Básti Julinak, a Nemzeti Színház színészének, aki külföldi útja miatt nem tudott jelen lenni, és S. Nagy Istvánnak, az Elmegyek, az Azért vannak a jó barátok, a Millió rózsaszál, és rengeteg más magyar sláger szövegírójának. Tisztikeresztet összesen tizenkilencen kaptak.

A Millió Rózsaszál Csongrádi Kata előadásában

A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Détár Enikő, Friedrich Károly jazzmuzsikus, Garaczi László író, Nyertes Zsuzsa, a Centrál Színpad színésze, Sz. Bíró Zoltán, az MTA Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, az egyik legismertebb Oroszország-szakértő, és Szakály György balettművész. Lovagkeresztet összesen majdnem ötvenen kaptak.

Balázsovits Edit kisfiával
Balázsovits Edit kisfiával

Balázs Béla-díjat adományoztak többek között Herendi Gábor filmrendezőnek, Garas Dánielnek, a Moszkva tér és a Szezon operatőrének. Harangozó Gyula-díjat vehetett át Gergye Krisztián táncművész, Jászai Mari-díjat kapott Balázsovits Edit, Scherer Péter és Rezes Judit, a Katona József Színház színésze és A nyomozó című film főszereplője. (A teljes lista az OKM oldalán.)