Hegedűs D. Géza lesz Artúr király a magyar Spamalotban

2009.03.18. 10:30 Módosítva: 2009.03.18. 10:56
Szeptember végén mutatja be a Monty Python Gyalog Galoppja alapján készült Spamalot című musicalt a budapesti Madách Színház. Többek között Hegedűs D. Gézával, Szabó Győzővel, Balogh Annával és Hajdu Istvánnal.

Szeptember 25, 26, és 27-én tartják a Spamalot musical bemutatóját a Madách színházban. A darabot Szirtes Tamás rendezi. Elmondta, idei nagybemutatójukra a Madách összeszedte "szervezési, anyagi és művészi erejét", és azt az érzést adni a magyar nézőknek, hogy egy világvárosban vannak.

A hetvenes évek közepén készült Gyalog Galopp történetéhez Eric Idle, a Monty Python egyik legaktívabb tagja alkotott zenét és új jeleneteket. Az így elkészült musicalt 2005-2006-ban mutatták be először New Yorkban, majd Londonban.

"Van a darabban egy szám, ami kifejezetten arra készült, hogy az adott társulat alkalmazhassa a saját országára" - mesélte el Szirtes. „Nálunk ennek a jelenetnek a címe: Magyarok nélkül a Madáchban semmire sem mész. Ennek a dalnak a szerzője a darabot fordítóként is jegyző Bárány Ferenc." A musicalt New Yorkon és Londonon kívül eddig csak Barcelonában és Németországban mutatták be. A budapesti premieren részt vesz majd Eric Idle is.

A szereposztás különlegessége, hogy szinte minden színész több figurát alakít. A női főszerepek kivételével az asszonyokat is férfiak játsszák. Artúr király szerepére Hegedűs D. Gézát, Szabó Győzőt és Szerednyey Bélát kérték fel, míg a Tó úrnőjét Balogh Anna, Molnár Szilvia és Polyák Lilla alakítja.

A többi színészt fő figurájuk mellett több szerepben is láthatja a közönség. Sir Galahadet Feke Pál, Nagy Sándor és Posta Victor, Sir Lancelotot Hajdu István és Nagy Balázs, míg Sir Robint Arany Tamás, Szente Vajk és Weil Róbert játssza. Patsy szerepében Barát Attilát, Ömböli Pált és Sándor Dávidot, Herbert hercegként Ádok Zoltánt, Hujber Ferencet és Serbán Attilát láthatja a közönség. Sir Bedevere-t Barabás Kiss Zoltán és Galbenisz Tomasz alakítja; a fiatal Horváth Andorra és Németh Gáborra több mellékszerepet bízott a rendező.

A Spamalot díszletét Rózsa István, a jelmezeket Rományi Nóra tervezte, a koreográfia Tihanyi Ákos munkája. A zenekart Kocsák Tibor, Silló István, valamint Zádori László vezényli.