John és Yoko házasságára emlékezik a japán Lennon-múzeum

2009.03.20. 15:48 Módosítva: 2009.03.20. 17:57
Yoko Ono is ötleteket ad a japán múzeum kiállításaihoz.

John Lennon és Yoko Ono házasságkötésének 40. évfordulójára emlékezik a japán John Lennon-múzeum, a világ egyetlen olyan intézménye, amelyet teljes egészében a 29 éve meggyilkolt Beatles-vezérnek szenteltek.

Gibraltár

Lennon és az avantgárd filmrendező-képzőművész 1969. március 20-án házasodott össze a Nagy-Britanniához tartozó Gibraltárban, két és fél évi ismeretség után. Kettejük szerelme gyökeres változást hozott Lennon életében, zenei munkásságában, művészi szemléletében és bizonyos értelemben siettette a Beatles feloszlását is. Már az esküvő előtt két erotikus kollázslemezt készítettek, a Two Virginst és a Life With Lionst, ezeket tetézték meg a The Wedding Albummal, amelynek egyik oldala nem áll másból, mint egymás nevének ismételgetéséből és nászsikolyaikból. Az esküvő után Amszterdamba, az ellenkultúra akkori európai fellegvárába utaztak nászútra, ahol a Hilton szállodai lakosztályukból a világbékére szólítottak fel „ágy-tiltakozásukkal" (bed-in), a szeretkezz, ne háborúzz jelszó szellemében. A The Wedding Album második oldalára az itt készült beszélgetések, interjúk, nyilatkozatok kerültek. Később szerelmükből Beatles-dal lett, a Ballad of John and Yoko.

A Tokió egyik külvárosában, Szaitamában lévő múzeumot 2000-ben avatták fel a japán művésznő jelenlétében, és Lennon özvegye azóta is minden évben legalább egyszer ellátogat oda. Mint a múzeum igazgatója, Mizuszava Dzsunicsi elmondta, amikor egy különleges kiállítást rendeznek, Yoko mindig ötleteket ad hozzá, sőt, előfordul, hogy újabb anyagokat visz Lennonról. A múzeumnak évente több mint 530 ezer látogatója van, és 70 százalékban fiatalok.

A múzeumban láthatók Lennon írásai, hangszerei, a róla készült fotók és személyes tárgyai. Az igazgató fontosnak tartja kiemelni a japán kultúra hatását az énekesre, szerette például a japán haiku költészetet és ugyanúgy élte meg az évszakok változását, mint a szigetország lakói.

Bed-in for peace

86152 05

Az amszterdami Hilton is megemlékezik a 20. századi művészet egyik legkülönösebb és legeredetibb házasságáról és nászútjáról. Március 21. és 29. között ingyen meglátogathatják a Beatles-rajongók Lennonék egykori lakosztályát, miközben több emlékprogramot is tartanak itt, köztük az Imagine - John Lennon művészete című kiállítást, amelyen Lennon 190 rajzát és vázlatát állítják ki. Láthatók lesznek Nico Koster holland fotós képei is, aki annak idején a De Telegraaf című holland lap munkatársa volt. Természetesen a látogatás nem tartalmaz ott töltött éjszakát, amelynek ára 1750 euró normális körülmények között. Az egykor 902-es, ma 702-es számú szobában egyébként házasság is köthető. A falakon ott vannak a két művész idézetei és fotói, a háttérben pedig Lennon dalai szólnak. Az ágy azonban már nem az eredeti.

Yoko Ono az évfordulón úgy nyilatkozott a Volkskrant című holland napilapnak, hogy a „bed-in for peace" elsősorban „romantikus utazás" volt, inkább, mint politikai mozgósítás. „Naivak voltunk. Nagyon zavaros időket élünk, de biztos vagyok abban, hogy ma már az emberiség 90 százalékának meggyőződése, hogy a háború nem megoldás" - mondta a művésznő. Csatlakozott hozzá a szálloda igazgatója, egyben a megemlékezések szervezője, Robert Payer, aki szerint „John és Yoko békeüzenete a mai napig aktuális". Megszólalt egy másik fotós, Govert de Roos, akinek akkor 15 évesen sikerült valahogy bejutnia a híres párhoz. „Akkoriban haragudtunk a kapitalizmusra, a profithajszolásra, a szegények és a gazdagok közötti szakadékra és hitet tettünk az értelmetlen háborúk ellen. Manapság az üzenet ugyanolyan érvényes, mint akkor. Miért? Mert magunkat kevertük bajba" - mondta De Roos.

John és Yoko 1969. május 26. és június 2. között a montreali Queen Elisabeth hotelben ismételte meg a bed-int. Itt született meg a Give Peace A Chance című békedal is. Az esemény 40. évfordulójára a montreali szépművészeti múzeum rendez kiállítást Yoko Ono közreműködésével. A tárlat április 2. és június 21. között lesz látható.