Ágnes
-1 °C
2 °C

Elkészült Janus Pannonius arca

2009.03.27. 08:45 Módosítva: 2009-03-27 11:24:25
Egyik hitelesnek tartott ábrázolásához sem hasonlít Janus Pannonius (1434-1472) humanista költő igazi arca, ami apróbb részletektől eltekintve már elkészült a Természettudományi Múzeum antropológiai osztályán.

"Janus Pannonius fejszobra az utolsó vonásait kapja ezekben a napokban, de az már most biztos, hogy a korábbi ismereteinkkel, feltételezéseinkkel szemben egy egészen más, rendkívül markáns férfiarc volt az övé" - mondta Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője. Úgy vélte: mostantól a tudósok, kutatók dolga lesz, hogy az igazi Janus-arcot összevessék a korábbi ábrázolásokkal, illetve annak alapján keressék a költőt, hátha mégis megörökítette őt valahol egy középkori művész.

Janus Pannonius önarcképe
Janus Pannonius önarcképe

Fabényi Júlia utalt rá, hogy a most elkészült arcmás azért tekinthető a leghitelesebbnek, mert az a tavaly októberben, a pécsi székesegyházban újratemetett költő koponyájának precíz másolata alapján számítógép segítségével, a legmodernebb arcrekonstrukciós eljárással készült.
A leírások szerint a humanista költő ült modellt a XV. században Andrea Mantegna olasz festőművész Férfi portré című képéhez. Megfestette őt barátjával, Galeotto Marzióval, kettős arcképet készítve róluk. A kép mára elveszett. Emellett a pécsi Dómmúzeumban őriznek egy fiatal apostolt ábrázoló szobrot, amit valószínűleg ugyancsak Janus Pannoniusról mintáztak.

Fabényi Júlia közölte: Janus Pannonius hiteles fejszobrát várhatóan egy hónap múlva a nagyközönség is megtekintheti Pécsen, a Régészeti Múzeumban.