Megint megtámadták Lenint

2009.04.03. 12:28 Módosítva: 2009.04.03. 12:30
Két merénylet két nap alatt: a szerdai szentpétervári szoborrongálást egy képgyalázás követte.

Ismeretlenek egy nagy horogkeresztet és antiszemita szöveget fújtak a dél-oroszországi Pjatigorszknál lévő Masuk hegy oldalára, 1925-ben festett hatalmas Lenin-képmásra. Ezt csütörtökön közölték az orosz hatóságok, amelyek szerint a "képgyalázást" a múlt héten fedezték fel a helyiek.

Szerda reggel ismeretlen tettesek megpróbálták felrobbantani Lenin egyik legismertebb köztéri szobrát Szentpéterváron a Finn Pályaudvar előtt. Az oroszországi forradalom vezérének hatalmas bronzalakján egyméteres horpadás keletkezett. Szakértők szerint az elkövetők mintegy 30 dekagramm trotilnak megfelelő robbanóerejű pokolgépet alkalmaztak.

A műemlékvédelmi hatóság elrendelte a szobor helyreállítását, amely az előzetes becslések szerint 6-8 millió rubelbe (47-48 millió forintba) kerül majd. A monumentális Lenin-szobrot 1926-ban avatták fel azon a helyen, ahol az oroszországi forradalom vezére kilenc évvel korábban a száműzetéséből visszatérve legendás beszédét tartotta egy páncélautó tetejéről. A második világháború alatt, a leningrádi blokád idején a helyi lakosság egy speciális védművet épített köré, hogy megóvja a szobrot a német lövedékektől.