Energiatakarékossá alakítják át az Empire State Buildinget

2009.04.08. 13:28
Zöld jövő elé néz New York leghíresebb épülete, az Empire State Building, amely sokak szemében a modern világ hét csodájának egyike. A környezetvédelmi mintának szánt átalakítás évi 4,4 millió dollár megtakarítását fogja lehetővé tenni.

Az 1931-ben elkészült art deco stílusú felhőkarcoló, amelyet a mozinézők világszerte a King Kong-filmekből ismernek, jelenleg 500 millió dolláros felújításon megy át, ebből 100 millió dollárt fordítanak a zöld technológiára. A Bill Clinton volt amerikai elnök által létrehozott és az ő nevét viselő Climate Initiative nevű szervezet 20 millió dollárt biztosít a projekt első öt szakaszára. A cél az, hogy az annak idején, átadásakor még a világ legmagasabb épületének számító torony az energia hatékony felhasználásának és megőrzésének mintaképe legyen.

A zöld projekt megvalósítása évi 105 ezer tonnával fogja csökkenteni az épület szén-dioxid kibocsátását a korábbihoz képest, ez 17.500 gépkocsi éves CO2-emissziójának felel meg. A kezdeményezést Bill Clinton és Michael Bloomberg, New York polgármestere együtt méltatta hétfőn a 443 méter magas Empire State Building 80-ik emeletén.

A projekt teljes megvalósítása 38 százalékkal fogja csökkenteni a 102 emeletes toronyház energiafogyasztását. A 20 millió dolláros költségű első öt szakasz megvalósítása másfél évig tart és már mintegy 20 százalékos megtakarítást tesz lehetővé.

A korszerú új épületek, mint például a 1 Bryant Park néven- címen ismert, csupa üveg és acél New York-i torony már energiatakarékos technológiával rendelkeznek, de az Egyesült Államok 4,64 millió épületének csaknem háromnegyede több mint 20 éves és akkoriban még nem volt szempont az energia-hatékonyság. New York üvegház-hatású szén-dioxid-kibocsátásának 79 százaléka a város 900 ezer épületéből ered.

Az átalakítás keretében az Empire State Building 6500 ablakát újítják és javítják fel; új légkondicionáló és fűtő rendszereket szerelnek fel, amelyek alkalmazkodnak a változó igényekhez és hideg vizet is termelnek. Jobban szigetelik az épületet, energiatakarékos világító rendszereket szerelnek fel, amelyek például csak akkor világítják meg a helyiségeket és folyosókat, amikor emberek tartózkodnak ott, a fogyasztás jellegét jobban felmérő műszereket építenek be, és többek között az interneten is követhetővé teszik a felhasználók számára az energia-felhasználást.