Diána
12 °C
21 °C

Posztumusz kalóztörténet Crichton tollából

2009.04.08. 11:17 Módosítva: 2009.04.08. 11:18
Jó hír a Micahel Crichton-rajongóknak, hogy bár a népszerű amerikai sci-fi író tavaly elhunyt rákban, kiadója hétfőn bejelentette, hogy mind befejezetten, mind befejezetlenül hátra hagyott regényét megjelenteti.

A 66 éves korában rákban elhunyt amerikai írónak, akit a techno-thriller műfaj atyjaként tartanak számon, nem sikerült befejeznie utolsó regényét, de a HarperCollins kiadó úgy döntött, hogy ennek ellenére vállalják a megjelentetését. Szintén posztumusz maradt hátra az író egy másik regénye is, a Pirate Latitudes, melyen a még életében kiadott Next című regénnyel egy időben dolgozott. A Pirate Latitudes előreláthatólag ez év novemberében már kapható is lesz az Egyesült Államokban, a techno-thriller kategóriába sorolható másik könyv megjelentetését pedig 2010-re tervezi a kiadó.

A Jurassic Park és az Androméda-törzs szerzője a Private Latitudes című regényében a 17. századba helyezte a cselekményt. A történet szerint egy Hunter nevű kalóz szövetkezik Jamaica kormányzójával, hogy együttes erővel lerohanjanak egy kincseket szállító spanyol gályát. Crichton asszisztense, aki a szerző számítógépén bukkant rá a szövegre, azt ígérte az olvasóknak, hogy a regény lenyűgöző részletességgel ábrázolja az Új Világ és Spanyolország között portyázó kalózok életét. A stílus ismerős lehet a rajongók számára, Critchton 1975-ben publikált A nagy vonatrablás című könyvében már foglalkozott hasonló történelmi témával.

A másik regény készítésekor Critchton csak az annak alapjául szolgáló jegyzetek elkészítéséig jutott halála előtt, de a kiadó már megtalálta a megfelelő személyt, akit megbíznak majd a feljegyzések regénnyé formálásával. Ez utóbbi műről egyelőre csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy témaválasztása a modern technika határait feszegeti, és a szerzőre jellemző techno-thriller stílus köszön vissza a fennmaradt jegyzetekből, melyek egyértelmű utalásokat tartalmaznak a regény cselekményének irányára és a befejezésre is.

Arról egyelőre nem nyilatkozott a HarperCollins, hogy tárgyalnak-e bármelyik posztumusz könyv megfilmesítésének jogairól, de könnyen lehet, hogy a filmvásznon is találkozhatunk majd a két regénnyel. Chrichtonnak életében összesen húsz könyvéből készült film, köztük olyan kasszasikerekkel, mint a Jurassic Park, a Zaklatás vagy a Kongó. Azt sem lehet még tudni, hogy melyik magyar kiadó fogja itthon megjelentetni a regényeket, mivel a korábbi Crichton-könyvek publikálója, az Aquila időközben megszűnt.