Örkény írógépe a neten kattog tovább

2009.04.10. 14:41 Módosítva: 2009.04.20. 16:42
A patkányirtó özvegy Varsányiné, Latinovits őrnagya, a fájdalmasan romantikus telefonfülke és a négy Pisti a vérzivatarban ugyan továbbra is benne élnek a magyar köztudatban, akárcsak a dobozolás fogalma, de hogy ez így is maradjon, azért tenni kell, derült ki az Örkény István születésnapjára elkészült honlap április 8-i bemutatóján az Országos Széchenyi Könyvtárban.

Nincs ember, aki röhögés nélkül tudná végigülni Mácsai Pál Örkény-estjét az íróról elnevezett Madách téri színházban. Örkény szövegei ütnek. Nem kicsit, nagyon. De mégiscsak „kötelező irodalomról" van szó, és bár a 2005-ös Nagy Könyv-szavazáson az derült ki, hogy kedvenc könyveink meglepő, ugyanakkor nagyon is érthető okokból kifolyólag ebből a kategóriából kerülnek ki, az is egyértelmű, hogy ha az olvasók nem is, az olvasási szokások nagyon is megváltoztak, és még nem dőlt el, mi lesz a közelmúltban ránk köszöntött Internet-galaxisban a könyvek, köztük az Örkény-művek sorsa.

orkeny

Az OSZK már évek óta igyekszik a világhálón keresztül utat találni az új generációkhoz, készítettek már honlapot a Nyugat századik születésnapjára és Lázár Ervin emlékére is. Nem titkolt céljuk, hogy ablakot nyissanak azok felé, akik kevésbé nyitottak a hagyományos könyvtárhasználatra. Az Örkény-honlap azonban nem csak az irodalomtól eltávolodókat célozza meg, jelzi ezt az is, hogy a bemutatón szót kapott Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, hiszen az ilyen weboldalak kincsesbányaként hasznosíthatóak az oktatásban. Az egyesület az oldalon egy pályázatot is meghirdetett a magyartanároknak Tanuljunk Örkényül! címmel, és a tervek szerint a beérkezett kész oktatási segédanyagokat közkinccsé is fogják tenni a jövőben a honlapon. A pályázat érdekessége, hogy a fővédnökök az író örökösei: özvegye, Radnóti Zsuzsa dramaturg, lánya, Örkény Angéla és fia, Örkény Antal.

Az örökösök egyébként maguk is aktív szerepet vállaltak az oldal megvalósításában, sőt, a bemutatón még a legfrissebb Örkény-generáció is képviseltette magát egy dédunoka személyében. Mácsai mellett Fesztbaum Béla szórakoztatta az egybegyűlteket Örkény véres humorával, a bemutató után pedig Háy János író is lehetőséget kapott, hogy kifejtse nézeteit az örkényi hangulatot idéző magyar Parlamentről és arról, hogy mint utókor hálásak kell legyünk Örkénynek, hogy felkészített minket arra, hogy ami itt nálunk van, az egyszerűen tragédia, de ha nem röhögünk rajta, jobb, ha felkötjük magunkat. Magát a honlapot Sudár Annamária, az OSZK Elektronikus Dokumentum Központjának munkatársa „leplezte le", pontról pontra bemutatva a tartalmakat.

A weboldal ötlete kétségkívül remek, és láthatóan nagyon sok munka van a mögött, hogy egy helyre összegyűjtöttek mindent, ami csak érdeklődésre tarthat számot Örkénnyel kapcsolatban a Familjen Tót stockholmi ismertetőjétől az írónak a saját gyerekeihez írt rajzos levelein át a kéziratokig, a bel- és külföldi plakátokig. Amit csak felleltek az épületen belül és az örökösöknél, mind ott sorakozik katonás rendben a könnyen kezelhető, ám kissé nyomasztó hangulatú honlapon. Mindezt sikerült bármilyen támogatás igénybevétele nélkül, kizárólag az OSZK költségvetéséből gazdálkodva megvalósítaniuk a készítőknek, köszönhetően annak, hogy szinte mindenki, akit csak megkerestek – Kaján Tibortól Mácsai Pálig – nagylelkűen lemondott arról, hogy pénzt kérjen a közlési jogokért. A domain nevet az örökösök igényelték és bocsátották a könyvtár rendelkezésére.

A honlap első ránézésre mutatós és ötletes, de némi színt és életet vihettek volna az arculat tervezői a designba. A főoldalon egy-egy tömött könyvespolc keretezi az Örkény állólámpájával megvilágított menüsort, mellette pedig a nyitóoldalon kattogó és csilingelő írógép pihen. Mindezzel harmonizál az írógépes kort idéző betűtípus, a kérdés csak az, hogy a Monok István főigazgató szóhasználatával élve „transzmissziót" hirdető könyvtárosok mennyire képesek egy ilyen ódon hangulatú weboldallal elérni a céljukat, azaz felkelteni az olvasásra és az irodalomra kevésbé nyitottak érdeklődését.

Sudár Annamária az index kérdésére válaszolva elmondta, hogy interaktivitásra – fórumozásra, csetelésre – azért nincsen lehetőség, mert egy reprezentatív médium megteremtése volt a cél, de bármilyen építő jellegű ötletet örömmel fogadnak a tematikus@oszk.hu címre.

Mivel a honlap regisztrációja egy kicsit csúszik, a www.orkenyistvan.hu csak húsvét után lesz elérhető, addig a http://orkeny.oszk.hu címen vagy a Széchényi Könyvtár nyitólapján lehet elérni a tartalmakat. Mácsai Pál a bemutatón jelentette be, hogy az Örkény-honlap linkjét kiteszik a színház nyitóoldalára is. Az internetes Örkény Múzeum megnyitotta a kapuit, és várja az érdeklődőket a nap huszonnégy órájában. „Rossz közérzet vagy zaklatott idegállapot nem akadály", Örkény szövegeit olvasva vagy hallgatva (akár Mácsai, akár maga a szerző előadásában) úgyis mosolyra húzódik majd a szánk, mélabús designválasztás ide vagy oda.