Az Amazon bocsánatot kért a meleg könyvek eltűnéséért

2009.04.14. 14:23
Több mint ötvenezer, főként homoszexualitással foglalkozó könyv tűnt el az Amazon online könyváruház rendszeréből. A cég szerint csak átmeneti működési hibáról van szó, de a szerzők egy része szerint könyvüket csak felnőtt kategóriába sorolták. A baj az, hogy véres, vagy éppen perverzióval teli, de heteroszexuális műveket nem minősített át az Amazon.

"Kínos és ügyetlen katalogizálási hibának" minősítve a történteket az Amazon.com bocsánatot kért, mert oldaláról több tízezer könyv eladási besorolása tűnt el, és a kötetek kiszorultak a keresőrendszerből is. Egyes szerzők azonban kételkednek a magyarázatban.

Hiba a felnőtt irodalom

Az online könyvforgalmazó vasárnap még azt állította, hogy "működési hiba" okozta az eladási adatok felszívódását, és ígéretet tett a probléma megoldására. Hétfő délután azonban még mindig hiányoztak az eladott példányszámok.

"Miféle gyerekes játék ez?" - tette fel a kérdést az egyik érintett szerző, Gore Vidal. "Miért nem égetik el rögtön a könyveket? Akkor teljesen eltűnnének, és a tévén is jól mutat" - háborgott.

Andrew Herdener, az Amazon szóvivője elmondta, hogy 57 310 könyvet érintett a technikai malőr a meleg és leszbikus irodalmi alkotásoktól az egészséggel és erotikával foglakozó művekig.

Az adatok eltűnése nem csak az Egyesült Államokban, de világszerte jelentkezett, és számos könyvet az Amazon termékkeresőjével sem lehetett meglelni.

Herdener szerint sok könyvet már helyreállítottak a rendszerben, és azon vannak, hogy a többi helyzete is mihamarabb rendeződjön. Ezen kívül olyan új megoldásokat ígért, "amelyek a jövőben megpróbálják kiküszöbölni a hasonló baleseteket".

Nem a vér, vagy a szex, csak a melegek

Egyes szerzők azonban erősen megkérdőjelezték az Amazon magyarázatát, mivel az internetes könyváruház e-mailben értesítette őket, hogy könyvük a besoroláson kívüli "csak felnőtteknek" kategóriába került, így kiesett a keresőkből és a bestsellerlistákból.

Az érintett könyvek között olyanok szerepelnek, mint Annie Proulx Brokeback Mountain című műve, amelyből az Oscar-díjas filmsiker született, Michel Foucault The History of Sexuality című munkájának első kötete, James Baldwin magyarul is megjelent regénye, a Giovanni szobája vagy Paul Monette Becoming a Man című önéletrajzi regénye, amely 1992-ben Amerikában elnyerte a National Book Awardot.

A hírügynökség tájékoztatása szerint olyan véres kötetetek, mint Chuck Palahniuktól a Harcosok klubja vagy Bret Easton Ellistől az Amerikai Psycho nem estek a technikai hiba áldozatául, és az évtizedekig betiltott Lady Chatterley szeretője, valamint Henry Miller Ráktérítő című önéletírása is sértetlen maradt az Amazon.com oldalán.