Adalbert
13 °C
21 °C

Restaurálják Brezsnyev és Honecker csókját

2009.04.15. 10:47 Módosítva: 2009.04.15. 10:51
A berlini fal 1,3 kilométeres megmaradt szakaszán felújítják az 1990-es graffitiket.

Új életre kel Brezsnyev és Honecker csókja: a berlini fal leomlásának 20. évfordulója közeledtével ugyanis restaurálják a fal egy megmaradt szakaszának világhírű graffitigalériáját.

A kedden kezdődött munkálatok keretében felújítják a kommunista politikai rendszer gyűlölt szimbólumának 1,3 kilométeren fennmaradt szakaszán látható graffitiket, amelyek 1990-ben kerültek a falra. A művészek tetővel és nejlonnal védik restaurálás alatt álló munkáikat.

A vasfüggöny leomlását követően 21 ország 118 művésze kapott lehetőséget, hogy falra fesse véleményét a politikai helyzetről. Az 1992 óta műemlékvédelem alatt álló, East Side Gallery néven ismertté vált falszakasz világhírű rajzait azonban nem kímélte a környezet. Az időjárás és a szennyezett levegő mellett a vandálok és a szuvenírgyűjtő turisták is nyomot hagytak a falon.

A restaurációs munkák várhatóan novemberre, a Nyugat- és Kelet-Berlint elválasztó fal leomlásának 20. évfordulójára fejeződnek be.

"Pusztán az, hogy odaengedtek minket, hihetetlen volt" - emlékszik vissza a páratlan lehetőségre a művészek egyike. A most 70 éves gyerekkönyv-illusztrátor Gerhard Lahr nagy örömmel látott neki "Berlyn" című graffitije újrafestéséhez. Azonban nem minden művész örül a rajzok eltüntetésének és újrafestésének. A Leonyid Brezsnyev és Erich Honecker híres csókját megörökítő orosz Dmitrij Vrubel a német sajtóban kijelentette, hogy nem fogja még egyszer ugyanazt a graffitit megfesteni.

A kommunista kelet-berlini hatóságok által "antifasiszta védőfalként" épített betontömeg 28 éven át osztotta két részre a várost, szökés közben több tucatnyian vesztették életüket a falnál.