Bestseller lett Chávez ajándéka

2009.04.20. 11:21 Módosítva: 2009.04.20. 13:02
Egy Latin-Amerikáról szóló könyvet ajándékozott a venezuelai elnök Barack Obamának az Amerikai Államok Szervezetének csúcstalálkozóján szombaton. A tanulmány két nap alatt ötvenezer helyet ugrott előre az Amazon eladási listáján.

A Latin-Amerika nyitott erei - egy kontinens kifosztásának öt évszázada című kötetet a békülés jegyében adta át Hugo Chávez Obamának, írja a BBC. A könyv két nappal később az 54 295. helyről a másodikra ugrott fel az Amazon eladási listáján. Eduardo Galeano esszéje az Egyesült Államok és Európa térségbeli gazdasági és politikai beavatkozásának történetét taglalja.

Obama meglepettnek tűnt, mikor Chávez felállt a székéből, átadta neki az ajándékot, és kezet rázott vele. A könyvbe ezt írta: „Obamának, szeretettel". „Szép gesztus könyvet ajándékozni, szeretek olvasni" - reagált az amerikai elnök.

Chávez korábban Chomskyt népszerűsítette

„Ez nagyon fontos könyv a latin-amerikai történelemről" - nyilatkozta a csúcs után Chávez, aki három évvel ezelőtt egy Noam Chomsky-könyvet tett népszerűvé. Miután az ENSZ-ben tartott beszédében megemlítette a Egyeduralom és túlélés: Amerika küzdelme a globális dominanciáért című könyvét (Hegemony or survival : America's quest for global dominance), az amerikai és európai könyvesboltokból pár nap alatt felvásárolták, és a kereskedők több tízezer új kötetre adtak le megrendelést.