Meghalt J.G. Ballard

2009.04.20. 10:39 Módosítva: 2009.04.20. 14:17
Évek óta betegeskedett a brit író, akit A nap birodalma és a Karambol tett ismertté.

Hosszú betegeskedés után, hetvennyolc éves korában meghalt James Graham Ballard, A nap birodalma és a Karambol szerzője, írja a BBC. A brit írónál három éve diagnosztizáltak prosztatarákot. Utolsó, még kiadatlan könyvét részben ennek a témának szentelte.

A nap birodalma című regénye tette széles körben ismertté, ebben gyerekkorát dolgozza fel, amiből két évet egy fogolytáborban töltött a Japán által megszállt Sanghajban a második világháború végén. A könyvből Spielberg készített nagyszabású filmet a fiatal Christian Bale-lel. A nap birodalmát hat Oscarra jelölték.

Beteg sztárkultusz

A Karambol című könyvében ennél sokkal meredekebb témát dolgoz fel. A főszereplők hírességek autóbaleseteit fotózzák, és a karambolokat fetisizálják. A történet azt mutatja be, hogyan rombolja magát az ember a technika fejlődésével. Ebből David Cronenberg forgatott botrányos filmet.

ballard

Általában scifiírónak mondják, de Ballardot inkább a jövő pszichológiája foglalkoztatta, és Bruce Sterling szerint a cyberpunk talán legfontosabb előfutára volt. „Az elsők között foglalkoztatta az ökológiai katasztrófa gondolata, a sztárok kultusza – írta róla barátja, Iain Sinclair. – Ezeknek elsőként kreált filozófiát, és az idő előrehaladtával jelentős irodalmi figurává nőtte ki magát.”

Utóhatása a popban

Az írásai jelentős hatással voltak a popzenére, több Joy Division-dalszöveget ihletett, és egyesek szerint a Video Killed the Radio Star című slágert is. A Radiohead a Kingdom Come című fogyasztóitársadalom-ellenes regényéből közölt egy részletet a blogján, mielőtt az In Rainbows című albumukat ingyen letölthetővé tették a neten.