Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt J.G. Ballard

2009.04.20. 10:39 Módosítva: 2009-04-20 14:17:55
Évek óta betegeskedett a brit író, akit A nap birodalma és a Karambol tett ismertté.

Hosszú betegeskedés után, hetvennyolc éves korában meghalt James Graham Ballard, A nap birodalma és a Karambol szerzője, írja a BBC. A brit írónál három éve diagnosztizáltak prosztatarákot. Utolsó, még kiadatlan könyvét részben ennek a témának szentelte.

A nap birodalma című regénye tette széles körben ismertté, ebben gyerekkorát dolgozza fel, amiből két évet egy fogolytáborban töltött a Japán által megszállt Sanghajban a második világháború végén. A könyvből Spielberg készített nagyszabású filmet a fiatal Christian Bale-lel. A nap birodalmát hat Oscarra jelölték.

Beteg sztárkultusz

A Karambol című könyvében ennél sokkal meredekebb témát dolgoz fel. A főszereplők hírességek autóbaleseteit fotózzák, és a karambolokat fetisizálják. A történet azt mutatja be, hogyan rombolja magát az ember a technika fejlődésével. Ebből David Cronenberg forgatott botrányos filmet.

ballard

Általában scifiírónak mondják, de Ballardot inkább a jövő pszichológiája foglalkoztatta, és Bruce Sterling szerint a cyberpunk talán legfontosabb előfutára volt. „Az elsők között foglalkoztatta az ökológiai katasztrófa gondolata, a sztárok kultusza – írta róla barátja, Iain Sinclair. – Ezeknek elsőként kreált filozófiát, és az idő előrehaladtával jelentős irodalmi figurává nőtte ki magát.”

Utóhatása a popban

Az írásai jelentős hatással voltak a popzenére, több Joy Division-dalszöveget ihletett, és egyesek szerint a Video Killed the Radio Star című slágert is. A Radiohead a Kingdom Come című fogyasztóitársadalom-ellenes regényéből közölt egy részletet a blogján, mielőtt az In Rainbows című albumukat ingyen letölthetővé tették a neten.