Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tiltakoznak a bizományosi rendszer ellen a független könyvkiadók

2009.04.21. 14:07 Módosítva: 2009-04-21 14:48:19
A ma kizárólagosnak tekinthető bizományosi rendszerben a boltok csak akkor fizetnek, ha már eladták a könyvet. A válságos időkben ez a kiadók, szerzők, fordítók számára amúgy is előnytelen rendszer még megterhelőbb lesz. Ez ellen tiltakoznak a független könyvkiadók.

Az egyre nagyobb kereskedelmi árrés és a könyvpiacon elterjedt bizományosi rendszer visszásságai ellen szeretne fellépni a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Független Kiadói Tagozata (FKT), valamint az általuk kiadott nyilatkozathoz csatlakozó könyves cégek, összesen mintegy 50 kiadó.

Mint az FKT és a pécsi Jelenkor Kiadó vezetője elmondta, a könyvterjesztésben ma gyakorlatilag általános a bizományosi rendszer - melynek során a kereskedő csak a könyv eladása után fizet a kiadónak -, ennek anomáliái okozzák a legtöbb problémát. (Bővebben a könyvpiac sötét oldaláról >>>)

Csordás Gábor hangsúlyozta: a pénzügyi válság amúgy is komolyan érinti a független könyves műhelyeket, de a terjesztők által vállalt egyre hosszabb fizetési határidők és a rendszeres késedelmes fizetés tovább súlyosbítják a helyzetet.

Fifti-fifti

"Az elmúlt tizenöt évben a bizományosi árrés átlagosan tizenöt százalékkal emelkedett. Így ma egy könyv árának nagyjából a fele a kereskedőnél marad, és a másik felén osztozik a nyomda, a szerző és a kiadó (összes egyéb partnerével, bedolgozó munkatársával és alkalmazottjával egyetemben)" - olvasható az FKT nyilatkozatában.

A tagozat elnöke szerint a megoldás a jelenlegi rendszer átgondolása lenne, így meg lehetne próbálni más formákat keresni, vagy legalábbis ilyenekkel keverni a bizományosi rendszert.

A nagyobb forgalmú könyveknél ez azt jelenti, hogy át kellene térni arra a rendszerre, hogy a terjesztő ki is fizeti a könyvet akkor, amikor elviszi. Ezt kisebb lépésekben is be lehetne vezetni és a kiadók garantálhatnák, hogy az el nem adott, de jó állapotú könyveket visszavásárolnák - vetette fel.

Mint Csordás Gábor hozzátette, az általuk javasolt rendszerben a terjesztő is pénzt fektetne azokba a kötetekbe, amelyeket kitesz a boltjába, ráadásul nem a kiadó hitelezne a terjesztőnek, amíg a boltban el nem fogy a könyv.

"Nekünk kell majd tárgyalásokat kezdeményeznünk a könyvterjesztőkkel, végig kell beszélnünk, hogyan tudunk közösen jobb megoldásokat találni" - szólt a következő lépésről.

Függetlenek

A napokban megalakult FKT olyan kiadókat tömörít, melyek nincsenek tulajdonosi - vagy vezetőiken keresztül alkalmazotti - függésben bolttulajdonostól vagy bolthálózattól.

Az MKKE keretén belül létrejött tagozathoz eddig 33 független könyves cég csatlakozott, többek között a Balassi, a Helikon, a Kossuth, az Osiris, a Park, a Scolar és a Vince Kiadó, a Nyitott Könyvműhely vagy a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése.