Megjelenik Nabokov befejezetlen regénye

2009.04.25. 11:39
A regényt egy svájci széfben őrizték. Most megjelenik a felesége által megalázott, öngyűlölő neurológus története.

November 3-án jelenik meg egyidejűleg Oroszországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban Vlagyimir Nabokov befejezetlen regénye, a Laura eredetije (The Original of Laura), amelyet az Amerikában letelepedett orosz író annak idején el akart égetni, s amelynek publikálási jogáért most több mint egymillió dollár üti az örökösök markát.

Oroszországban a művet a neves szentpétervári kiadó, az Azbuka jelenteti meg két változatban: lesz egy olcsó és egy luxuskiadása, ez utóbbi a regény ceruzával írt, 138 oldalas kéziratának hasonmás változatával kerül az olvasókhoz. Az angolul írt regényt Gennagyij Barabtarlo fordította, aki Nabokov más regényeit is átültette már orosz nyelvre. Nagy-Britanniában a Penguin, az Egyesült Államokban a Knopf kiadó gondozásában jelenik meg a Laura eredetije.

Svájci széfben őrizték

Vlagyimir Nabokov (1899-1977) nem sokkal halála előtt arra kérte feleségét, Verát, hogy égesse el a befejezetlen kéziratot. Az apai akarat megtagadásáról végül Dmitrij Nabokov döntött: hosszas tépelődés után tavaly hozzájárult, hogy kiadják a kéziratot, amelyet több mint 30 évig egy svájci bank széfjében őriztek. Alex Kirschbaum, a Penguin igazgatója szerint az író 73 éves fia részéről „érzelmi döntés született".

A Dmitrij Nabokov és kiadók közti megállapodás értelmében, amelynek anyagi részleteiről csak annyit közöltek, hogy egymillió dollárt meghaladó összeget kapnak az örökösök, 2009 novemberétől megkezdik Vlagyimir Nabokov teljes életművének újrakiadását. 2010 novemberben eddig nem publikált verseiből összeállított kötet jelenik meg, majd egy évvel később feleségével folytatott levelezését ismerheti meg a közönség.

A megalázott neurológus

A befejezetlen regény főhőse egy híres, idős, elhanyagolt külsejű neurológus, aki szenvedésekkel és megaláztatásokkal teli érzelmi kapcsolatban él gyönyörű, nála fiatalabb feleségével. Ezzel párhuzamossal zajlanak egy festő viszontagságai, akinek egy nő portréját kell megalkotnia és egy regényíró története, akinek egy Laura nevű nő történetét kell megírnia.
Kirschbaum szerint a regény egyszerre sötét és komikus, és azt próbálja megmagyarázni, hogy mit jelent az, amikor valaki gyűlöli önmagát. A Penguin vezetője úgy véli, hogy a Laura eredetije nem a legragyogóbb írás, amit Nabokov alkotott, ennek ellenére megmutatja zsenialitásának mibenlétét.
Nem a Laura eredetije volt az egyetlen kézirata, amelyet Nabokov meg akart semmisíteni. Ugyanezt a sorsot szánta leghíresebb művének, az annak idején világszerte nagy botrányt okozó Lolitának is, végül felesége unszolására jelentette meg.