Plácido miatt ülésezik a pécsi önkormányzat

2009.04.28. 10:59 Módosítva: 2009.04.28. 11:28
Két komoly pénzügyi problémáról is vitatkozik a szerdai pécsi rendkívüli közgyűlés. A vártnál többe kerül a EKF-koncertterem és a Plácido Domingo nevével fémjelzett nemzetközi operaéneklés, az Operalia is.

A pécsi önkormányzat több ízben is elkötelezte magát a nemzetközi operaéneklési verseny mellett. Szándéknyilatkozatot is aláírt, úgyhogy komoly presztízs- és anyagi veszteségek nélkül most már nem hátrálhat ki mögüle, írja a Baranya megyei online a szerdai közgyűlés témájáról.

A kezdeti remélt 10 milliós városi teher várhatóan annak sokszorosa lesz; a szponzoráció bizonytalan. Kissé gyengíti a rendezvény pécsi súlyát, hogy míg városunkban az elődöntőket rendezik meg zárt színházajtók mögött, a gálát, a legfontosabb eseményt Budapesten az Operaházban rendezik 10 milliós tervezett jegyárbevétellel.

Ezzel szemben a pécsi színház tervezett bevétele jegyértékesítésből 500 ezer forint. A 40 énekes, a 12 fős zsűri és az Operalia személyzete, vagyis várhatóan több mint 60 ember a repülőjegyét, szállásköltségeit ki kell fizetni, továbbá a zsűri tiszteletdíját. A versenyzők díjazására pedig 175 ezer USA dollár fordítandó, tudhatjuk meg a hivatalos honlapról.

A 135 milliós tervezett összköltségből az önkormányzati előterjesztés szerint 85 millió biztosan befolyik, 50 millió „folyamatban, illetve nem biztos” megjegyzéssel szerepel. Érdekes, hogy a biztos és a nem biztos keretben is szerepel a fővárosi önkormányzat 10 milliója. Bizonytalan egyelőre a tervezett 25 milliós szponzoráció, de biztos, hogy az EKF idei kereteiből összesen 25 millió várható, és az is biztos, hogy az Operalia vacsoraestjére a Budapest Hilton Szállodában 5 millió forintot állítottak be a költségvetésben.