Félmilliárddal drágább a pécsi koncertközpont

2009.05.04. 08:32 Módosítva: 2009.05.04. 08:56
Hitelt is vesz fel Pécs, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programhoz elkészülhessen a konferencia- és koncertközpont. Ezt a korábban tervezett hatmilliárdból az ajánlattevők egyike tudta volna megépíteni.

Orgona nélkül is a tervezettnél 519 millió forinttal többe kerül a
pécsi konferencia- és koncertközpont felépítése, derült ki az
önkormányzat legutóbbi rendkívüli közgyűlésén.

Az orgonán 200 milliót spórolnak

Az Európa Kulturális Fővárosa program egyik legnagyobb beruházásának kivitelezése a megismételt közbeszerzési pályázaton került megint terítékre. Akkor derült ki, hogy a korábban tervezett mintegy hatmilliárd forintból még a körülbelül 200 millió forintba kerülő orgona nélkül sem valósítható meg. A város az év elején már kiírt egy tendert, de az ajánlattevők nem fértek bele a keretösszegbe.

Az önkormányzat most azt tervezi, hogy a szükséges több mint félmilliárdot a meglévő források átcsoportosításával, illetve az EIB (Európai Beuházási Bank) által rendelkezésre bocsátott hitelből teremti elő. A beruházást ősszel kezdenék.

A Magyar Építő és az Arcadom építheti

A megismételt tenderen három pályázó vett részt. Mint azt a közgyűlésen Tóth Bertalan alpolgármester megerősítette, az illetékes szakmai bizottság azt javasolja, hogy a képviselő-testület a Magyar Építő Zrt. és az Arcadom Építőipari Zrt. által létrehozott konzorcium által benyújtott
pályázatot fogadja el.

A több mint 11 ezer négyzetméteres létesítményben a mintegy ezer néző befogadására alkalmas multifunkciós nagytermen kívül öt úgynevezett szekciótermet, valamint kávézót, könyvesboltot és különböző kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. Az épületkomplexum a történelmi belváros keleti határán egy összesen 23 ezer négyzetméteres területen épül fel.