Túléli-e az emberiség a civilizációt?

2009.05.10. 18:26 Módosítva: 2009.05.10. 18:26
A májusi Galaktika központi témája, hogyan élheti túl az emberiség a civilizáció pusztulását.
cimlap230

A Galaktika új folytatásos kisregényt kezd, C. J. Cherryh „A bűnbak”-ját. Az írás egy megoldhatatlannak tűnő, drámai katonai konfliktusról szól emberek és idegenek között. A hónap témájához két írás is kapcsolódik, az egyik a Booker-díjas kanadai Margaret Atwoodtól, a másik Stephen Baxter angol SF-szerzőtől.

Olvasható még a lapban Dragomán György „Döghecc” című novellája egy nihilista közeljövő véres sportjáról, Kathleen Ann Goonan „A zsineg”-je egy különleges madzaggombolyagról és Galántai Zoltán „Az éjszakára nyíló ablak”-a egy párhuzamos valóság fegyverkezési versenyéről. A havi retró Frank Lillie Pollack elbeszélése, a „Vége”, amely a változatosság kedvéért a civilizáció túlélhetetlen pusztulását vetíti előre.

A magazin filmajánlója az új Star Trek-moziról szól, az interjú-rovat Joan Slonczewski amerikai írónőt szólaltatja meg, de megismerkedhet az olvasó a kihajtható balkonnal, a kétszemélyes Segwayjel, egy lebegő felhőággyal és még sok más érdekességgel a tudomány és technika világából.