Törpe tornyokat emelnek csak a WTC helyén

2009.05.12. 17:03 Módosítva: 2009.05.12. 17:10
Az óvatos hivatalnokok visszavágnák Norman Foster 79 emeletes, 387 méteres épületét, és Richard Rogers 71 emeletes és 347 méteres tornyát.

Folytatódik a World Trade Center helyén épülő felhőkarcolók mizériája. A szeptember 11-i terrortámadások miatt keletkezett krátert nyolc éve nem sikerül büszke és lélegzetállító tornyokkal elfedni. Most pedig átrajzolták a négy toronyból kettő terveit, így felhőkarcolók helyett kisméretű irodaházak vennék körbe a központi épületet .

Az építkezést a bürokrácia is hátráltatja. A területet ugyanis a Port Authority kezeli, az ingatlanfejlesztő viszont Larry Silverstein, aki a World Trade Center tulajdonosa is volt.

A vita azon folyik, hogy mekkora épületet szabad a telekre építeni, és mennyiben lépik át ezekkel a költségvetést. Port Authority most bemutatott egy olyan tervezetet, amelyen két felhőkarcoló méret és építészeti megoldások tekintetében is szerényebb formában jelent meg.

Óvatosság

wtc

Az óvatos hivatalnokok Norman Foster 79 emeletes, 387 méteres épületét, és Richard Rogers 71 emeletes és 347 méteres tornyát vágták vissza. A hatóság szerint az egyre romló gazdasági klíma nem engedi az eredeti elképzelések megvalósítását. A kiszivárgott tervekről az épületek túldíszített törpe tornyoknak tűnnek.

Ha a mostani előterjesztés valósul meg, akkor a World Trade Center helyén épülő komplexum csak árnyéka lesz az eredeti, nagy volumenű projektnek.

A terv középpontjában Daniel Libeskind hatalmas felhőkacolója állt volna, amelyet három másik épület vett volna körül, emlékeztetve a terrortámadás áldozataira.

Foster és Rogers a csalódottságuk ellenére is folytatják a munkát, és igyekeznek a lehetőségek ellenére is megőrizni valamit eredeti koncepciójukból.

Túl sok iroda

A jelen állás szerint a központi tornyot felépítik, köszönhetően annak, hogy annak munkálatait a Port Authority irányítja. Szintén felhúzzák Fumihiko Maki 64 emeletes épületét, amely a legkisebb az összes közül.

A hivatal döntése mögött ingatlanszakértők elemzései állnak, amelyek szerint nincs és az elkövetkező 20 évben nem is lesz igény ekkora irodaterületre.A kettes. hármas és négyes torony önmagukban 700 ezer négyzetméter irodaterülettel bővítik az amúgy pangó piacot.