Nándor
3 °C
16 °C

Elárverezik A keresztapa eredeti forgatókönyvét

2009.05.21. 12:32
Árverésre bocsátják június 23-án New Yorkban Bob Dylan kamaszkori versének kéziratát, amelyet a későbbi énekes-költő egy kutya megöléséről írt - jelentette be a Christie,s aukciós ház. De licitálhatnak Warhol-képre és Coppola jegyezte A keresztapa forgatókönyvére is.

A Little Buddy (Kis cimbora) című költemény eredetije a legrégibb Dylan-kézirat, amelyet eddig árverésre bocsátottak. Értékét a Christie,s előzetesen 10 000-15 000 dollárra (mintegy 2-3 millió forintra) becsüli.

Az aukciós ház szerint a két oldalas, komor hangulatú balladát, amelyben egy részeg ember agyonveri az örömében ugató kutyát, Dylan 1957-ben, 16 éves korában írta a Herzl zsidó nyári táborban Wisconsin államban, és a tábor lapjában jelent meg Bobby Zimmerman aláírással. (Dylan eredeti neve Robert Allen Zimmerman). A kéziratot a lap szerkesztője, Lisa Heilicher több mint 50 évig őrizte, de a közelmúltban visszaadta a tábornak.

Dylan és Heilicher együtt jártak a minnesotai egyetemre, de aztán megszakadt a kapcsolatuk. Az egykori szerkesztőnő engedélyt akart kérni az énekes-költőtől az eladáshoz, de csak a következő tömör választ kapta: "Csinálj vele, amit akarsz".

Nem sokkal az árverés bejelentése után némileg korrigálta magát a Christie,s, mert kiderült, hogy a Little Buddy tulajdonképpen nem más, mint Hank Snow néhai kanadai countryénekes dalának szövege, amelyen Dylan csupán apró változtatásokat eszközölt. Ennek ellenére nincs szó arról, hogy visszavonnák a kéziratot az aukcióról.

A pályafutását folk- és bluesdalokkal kezdő Dylan két évvel később, 1959-be ment New Yorkba, hogy elinduljon a hírnév útján. Dalszövegeit a rockműfajban elsők között ismerték el önálló költészetként, az amerikai egyetemeken hosszú idő óta tananyaggá váltak költeményei. 1996 óta minden évben szerepel az irodalmi Nobel-díj jelöltjei között.

A júniusi "pop árverésen" licitálni lehet egy másik híres Dylan-dal kéziratára, a With God On Our Side-ére - amely az 1964-es The Times They Are A-Changin, című albumon jelent meg, és annak idején a vietnami háború elleni tiltakozás egyik jelképé vált - és az énekes naptárára is.

Árverésre bocsátják továbbá a néhai Bon Scottnak, az AC/DC énekesének az 1975-ös High Voltage című albumra írt 24 dalának kéziratos szövegét, egy Andy Warhol-képet, az 1968-as lázadó párizsi diákok politikai plakátjait és Francis Ford Coppola Keresztapa című filmjének eredeti forgatókönyvét.