Tényleg megtalálta Kukorelly a nőkben rejlő szívet?

2009.06.04. 12:36 Módosítva: 2009.06.04. 13:08
Csütörtökön kezdődik a 80. Könyvhét a Vörösmarty téren. Mi lesz a rengeteg megjelenés és éjszakába nyúló dedikálások és programok mellett? Hogy fokozzuk az izgalmakat, és hogy e rendezvény nagyszerűségére rámutassunk, íme néhány híres könyvheti könyv. Szabó Dezső: Az elsodort falu (1929), Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig (1930). 1935-ben egyszerre két különösen fontos könyv kerül ki, Babits Mihály Az eruópai irodalom története, és Márai Sándor Egy polgár vallomásai. Mi lesz az idei Könyvhét maradandó műve?

A 80. Könyvhéten egyébként igazán valóságosan ünnepelhetjük: 1929. május 12-én azért tartották meg az első könyvhetet, mert a gazdasági válság miatt úgy gondolták, valamit ki kell találnia a piacnak. Kosztolányi Dezső, gróf Klebersberg Kuno beszédével és Babits felolvasásával indult el többek között a programsorozat. Sok minden nem változott azóta: idén Lator László beszél, de szerencsére a Könyvesblog kezdeményezésére a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete új dolgokkal állt elő: esti programok, olvasósarkok, ponyvák, tánc, zene, szóval minden olyannal, amitől komfortosabb és élvezhetőbb lesz a műanyagbódés könyvárusítás. Hátha egyszer valóra válik az egész Könyvhetet 1927-ben kitaláló Supka Géza vágya, és egy nagy kulturális forgatag lesz a rendezvény, ami jelenleg a kedvezményekről és a kempingszéken ülő, napfényen izzadó írókról szól. (Egyébként az előrejelzések szerint esni fog végig.)

magaslabda

A gazdasági válság megint adott: az áprilisi Könyvfesztiválon még forrongó kiadók júniusra visszavettek lendületükből, vagy megállapodtak a nagy könyvterjesztőkkel. Talán még némi hulláma lehet a Könyvhéten a korábbi egymásnak feszülésnek, de ide most ünnepelni jön mindenki.

A Könyvhéten hihetetlen sok könyv jelenik meg, ekkorra ütemezik a kiadók a fontos megjelenéseiket, győzzük átlátni és válogatni a javát. Idén új darabbal jelentkezik Darvasi László (Virágzabálók - olvass bele), Kemény István, Tóth Krisztina (Magas labda) és Kukorelly Endre is. Korábban kijött Spiró György aktuálpolitikai hangulatú szatirikus regénye, a Feleségverseny. A fiatalok közül melegversekkel jön Gerevich András, Krusovszky Dénes új verseskötettel, míg Szécsi Noémi és Teslár Ákos a budapesti őrületet próbálta megragadni. A volt Belga-tag, Paizs Miki meg újraírta az Odüsszeiát Osüsszeiasz címen: lehet hexameterben olvasgatni a változtatásokat, amiből egyébként Busa Pistával a TÁP Színház csinált darabot.

Folytatódik Kondor Vilmos, a fiktív noiríró sikersztorija, mert megjelent a Bűnös Budapest (kritika itt), ami az első krimihez hasonlóan jó és izgalmas, ráadásul sokan még mindig nem tudják, ki a titokzatos szerző. Menő újságírónk, Gordon Zsigmond 1939-ben a kábítószer és a nyilasok világába mélyül el, hogy kinyomozza Tollas Lola drogtúladagolásos halálát. Érdemes Kondort olvasni, mert nagy eséllyel indul a nemzetközi piacon a hamarosan lefordításra kerülő első kötetével.

bunosb

Hosszú évek után jelentkezik Darvasi László új regénnyel, egy 650 oldalas munkával ráadásul, aminek aVirágzablók címet adta. Egy magyar szerzőnél sem keveredik úgy a könny a nevetéssel, mint A könnymutatványosok legendájának szerzőjénél. A leírás szerint "testet ölt egy nő, Pelsőczy Klára, akinek tenyere közepén folt piroslik („angyal lábnyoma lehet, odaszállt, amikor születtél, táncolt a te kicsi tenyereden"), valamint három férfi – Imre, Péter és Ádám –, akik hol izzó szenvedéllyel, hol önkínzó odaadással, hol bohém széptevéssel próbálják egyszer és mindenkorra meghódítani Klárát". Mindez Szegeden játszódik a 19. században, és mivel Darvasi így maximálisan hazai pályán játszik, így elég nagy elvárásaink lehetnek.

Találós kérdés: mi lehet az új Utas és holdvilág? És a válasz, amire soha nem gondolnánk: Kemény István Kedves ismeretlenje, amit a kiadó így reklámoz. A nevelődési regény Krizsán Tamás Budapest környéki kistelepülésén játszódó történetét követi: kaland- és nevelődési regény egyszerre, nem tudni, mi lesz belőle. A legextrább várakozás mindenképpen Kukorelly Endre új regényét, az Ezer és 3-t kíséri. A nőkben rejlő szívről írt regényt Kukorelly Endre, hogy végre közreadja a benne megfogalmazódó szexuális történeteket. Végre, sóhajthatunk fel, mert a kikerült részek alapján az eddigi Kukorelly-prózától eltérő szöveggel találkozhatunk, eleve szép meztelen nők vannak a borítón. A Kalligram kiadó szerint botránykönyv: "Botrány abban az értelemben, hogy a magyar irodalomban még nem írtak ilyen nyílt őszinteséggel a nőkről, a testiségről és a házasság hiábavalóságáról. A regény az Anna Karenina című Tolsztoj-mű radikális újraírása."

A szokásos antológiák mellett (Szép versek, novellák, esszék) mellett mindenféle gyűjteménnyel találkozhatunk, így a Palatinus kiadó a Litera.hu-val közös könyvet ad ki Mátyás-ponyva címmel: a kortárs irodalom legjobbjai írtak remek szövegeket Mátyás király valamely sztoriját parafrazálva, mindezt elég jó eredménnyel. Ehhez kapcsolódóan jelenik meg egy képregény is, ami a legjobb sztorikhoz készített képregényeket gyűjtötte egybe.

A 80. Ünnepi Könyvhetet és a 8. Gyermekkönyvnapokat Lator László Kossuth-díjas költő nyitja meg a Vörösmarty téren, az oroszlános kút előtti színpadon június 4-én, 16.00 órakor. Június 3-án és 4-én este idén is megrendezik a Költészet éjszakái elnevezésű programot: kétszer tizenöt költő mindkét este hét órától olvas fel.

Kövesse a Könyvesblogon a Könyvhét eseményeit>>