Dominóeffektus okozott több milliós kárt a szobrokban

2009.06.10. 09:57
A nagy szobor rádőlt a közepesre, az meg a kicsire. A kár elérheti az egymillió forintot, de nem tudni, ki fog fizetni.

Több millió forintos szobrok sérültek meg a szentendrei szobrászati biennalén. Mamikon Yengibarian két és fél méteres műanyag szobrát a viharos szél feldöntötte, ami így leverte a mellette álló másfél méteres bronzszobrot, lesodorva a talapzaton álló, kilenc centis kis ezüstszobrot.

A szobrász állítja, a balesetet a szobrok gondatlan elhelyezése okozta, a rendezők ugyanis nem rögzítették megfelelően a műveket.

Vihar előtt
Vihar előtt

Nem hozott ragasztót

A három szoborból álló, Lábujjon álló nő című szoborcsoportot a szentendrei Művészeti Malomban állították fel a május 17-én kezdődő szobrászati biennálén. A Művésezti Malom vezetője, Szalay Fruzsina úgy tudja, a művész az installáláskor ígérte, hogy hoz még ragasztóanyagot a rögzítéshez, de aztán eltűnt, és sosem jelent meg a ragasztós vödörrel a kezében.

Szalay szerint ha nincs a május 29-i vihar, akkor a szobrok még ma is épségben állnak az érdeklődő közönség rendelkezésére. Különösen, hogy utólag még külön fém támasztékot is építettek a szobor talapzatához.

A művész ezzel szemben nem tud arról, hogy neki is részt kellett volna vennie a szerelésben. Elmondása szerint sosem maga installálja a szobrait, ez egyáltalán nem megszokott a gyakorlatban.

Sérelmezte azt is, hogy nem tudott róla: a vihar már csak az utolsó csapás volt, a szobor addig is feldőlt időnként, de ekkor nem keletkezett még kár.

Vihar után
Vihar után

Biztosítás nélkül

Az ügyet bonyolítja, hogy mint kiderült, a szervezők a kiállítást nem biztosították, így egyelőre nem tudni, ki állja majd a helyreállítás költségeit. Szalay Fruzsina elmondta, hogy a programot a Képző- és Iparművészeti szövetséggel és a Szobrásztársasággal együtt szervezték. Mivel a szakmai munkát az utóbbi két szervezet végezte, tudomása szerint ők értesítették a művészeket arról, hogy a kiállításra anyagi okokból nem kötnek biztosítást.

Ezzel szemben a szobrász ügyvédje, Iván Ildikó állítja, nem tudtak arról, hogy a kiállítás alkotásait nem biztosították. ilyesmi nem szerepel az átvételi elismervényben sem.

"Ezt külön meg kellett volna benne említeni. De akkor tudja, hány szobrász hozta volna el a szobrait?"

A három szobor még a művész tulajdonában van, de azokra 4,5 milliós vételi ajánlatot tettek a közelmúltban, mondta az ügyvéd. A károk helyreállításának költsége a legnagyobb szobornál 750 ezer forint, a kis szobornál pedig 50 ezer forint.

A három szervező fejenként 30-40 ezer forintot tud felajánlani a művésznek, mondta a Művészeti Malom vezetője.