Okkultizmus a Múzeumok Éjszakáján

2009.06.15. 17:42 Módosítva: 2009.06.15. 17:46
Museum Mass kerékpártúrával, démoni könyvekkel és kedvezményes beiratkozással készül az Országos Széchényi Könyvtár június 20-ra, a Múzeumok Éjszakájára. Győrben Munkácsy-hasonmásverseny is lesz.

"Museum Mass - Kerekezze körbe a Múzeumok Éjszakáját!" elnevezéssel bringás felvonulás indul az Országos Széchényi Könyvtár elől június 20-án, szombaton az OSZK, a Critical Mass és a Magyar Kerékpáros Klub szervezésében. A könyvtár ezen kívül biciklis rövidfilmekkel, a 19. századi kerékpáros egyletekről szóló korabeli dokumentumokkal is várják a látogatókat.

Nyitva taranak az OSZK kiállításai is: a Fiume magyar emlékezete - Skultéty Csaba gyűjteménye című Adria-trálat; és a Balaton elmúlt 100 éve, ami képeslapok, plakátok és filmrészletek segítségével eleveníti meg a tó múltját és Balatonfüred színháztörténetét.

Varázslók és Munkácsy-hasonmások

A Régi Nyomtatványok Tára Ördögi könyvek címmel a közép- és koraújkori történelem rejtélyeit, a mágia, misztika és okkultizmus világát mutatja be. A Térképtár programjában a középkori műszerek másolatával a látogatók is végezhetnek kartográfiai méréseket, a könyvtár 8. emeletén pedig csillagásztávcsővel nézhetik az éjszakai eget. A félóránként induló, csoportvezetéssel egybekötött körsétán bemutatják a könyvritkaságokat, a raktárat és a könyvkötészeti műhelyt. A Múzeumok éjszakáján az éves beiratkozásra 50 százalékos kedvezményt adnak.

A győri Xántus János Megyei Múzeum június 20-án este 20 órakor rendez Munkácsy-hasonmásversenyt a múzeum udvarán. Az indulóknak segítségképp a honlapjukra összeválogatták a festő önarcképeit és fotóit a Munkácsy képek Amerikából című kiállításból. Jelentkezni itt lehet.