Idén is lehet kialvatlan a kultúra miatt

2009.06.19. 18:16 Módosítva: 2009.06.19. 18:21
"Ez az éjszaka más, mint a többi" - hirdeti a Múzeumok Éjszakájának honlapja. A június 20-i, budapesti programból szemezgetünk. A legjobb program szerintünk a Rendőrség-történeti Múzeumban lesz.

Az Országos Széchényi Könyvtár elől a Magyar Kerékpáros Klub és a Critical Mass szervezésében éjszakai biciklis túra indul. A könyvtárban többek között kerékpáros rövidfilmekkel és a kerékpáros életmódot népszerűsítő civil szervezetek standjaival várnak.

muz2

Rendőrség-történeti Múzeum: kerékpáros ügyességi és traffipaxos futóversennyel, kommandós és robbanószer-kereső kutyás bemutatóval készül a Múzeumok éjszakáján. A látogatók az elektromos alkoholszondába is belefújhatnak egy-egy konyakos meggy vagy Dianás cukorka elfogyasztása után.

Hadtörténeti Intézet és Múzeum: vadászrepülőgép-szimulátor, infrakamerás hőfotó készítés, a Nádor Honvéd Díszőrség díszőrjárata és térzene is szórakoztatja a látogatókat.

Műcsarnok: a Re-akció során kortárs képzőművészek hoznak létre kritikusan reflektáló akciókat, eseményeket a Pillanatgépek című kiállításon látható művekre.

Szépművészeti Múzeum: rengeteg tárlatvezetés, sörtúra, kreatív foglalkozások, divatbemutató, valamint a Makám és a Jacked együttesek koncertjei várják a közönséget.

Magyar Nemzeti Múzeum: számos foglalkozással várja a gyerekeket. A felnőttek tárlatvezetéseken vehetnek részt, és Szalóki Ági koncerten. Vagy fáklyás sétán barangolhatnak a kertben.

Iparművészeti Múzeum: organikus építészeti kiállításához kapcsolódva a természetközeli felfogás fontosságára hívja fel a figyelmet. Környezettudatos divatkreációkat felvonultató összművészeti performanszok, organikus hajkreációk, gerillakertészeti kezdeményezés, bio-büfé és öko-piac.

Holokauszt Emlékközpont: régi filmhíradókkal, toleranciaszint-méréssel és többek között a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band koncertjével készül.

Petőfi Irodalmi Múzeum: kortárs írók mérik össze tudásukat egy irodalmi paródiaesten. Esterházy Péter olvas fel műveiből, majd az érdeklődők a menüett és a francia négyes alaplépéseit sajátíthatják el.

Az ELTE Egyetemi Könyvtárban a csillagos eget is megfigyelhetik az érdeklődők távcsövön keresztül. A programok között az épületet bebarangoló túra, hangverseny, kiállítások és ismeretterjesztő előadások lesznek.

Ludwig Múzeum: már délelőtt megkezdődnek a gyermekprogramok, este könyvajándékozási akció és az Anton Corbijn-kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetések, filmvetítések következnek. Éjszaka party a teraszon.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum: az Expo Motor Italia című kiállítás köré épülnek, és este a múzeum repülőgép-modelljei is felszállnak.

Magyar Természettudományi Múzeum: ízelítőt nyújt az élővilág furcsaságainak gyűjteményéből, a látogatók evolúciós társasjátékon vehetnek részt, vagy felkutathatják az épületben a "hiányzó láncszemet".

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum: Hetérákról, kurtizánokról és éjszakai pillangókról esik szó. Ókori és középkori szerelmi történeteket hallhatnak, és megismerhetik a pesti örömlányok életét a XIX-XX. század fordulóján.

Magyar Képzőművészeti Egyetem: a főépületében többek között koncertekkel és kiállításokkal, epreskerti sétával, a Bajza utca és a Vörösmarty utca földalatti megállóiban performanszokkal és a tervezőgrafika szakos hallgatók kiállításával várja a közönséget.

Finnstant est - oldódj velünk! címmel a finn kultúra jegyében rendezi meg programjait a Néprajzi Múzeum. Lesz múminjátszóház, szauna, asztalihoki és madárhang-felismerés is, valamint koncertekkel és finn ételekkel is várják a közönséget.

muz3

Magyar Nemzeti Galéria: csomagolóanyagokból készített ruhák bemutatója, koncertek a Savoyai-teraszon és a kiállítótermekben, éjszakai vezetés a Habsburg nádori kriptában és színpadi produkciók.

Budapesti Történeti Múzeum: a Görög Örökség - Görög ortodox Diaszpóra Magyarországon a XVII-XIX. században és az Ilyen tavasz csak egy volt életemben - A dicsőséges tavaszi hadjárat, 1849 című tárlatokra épülnek programjai.

Nemzeti Táncszínház: épülete előtt a Hestia tűz- és fényzsonglőrei világítják meg a budavári égboltot, a galériában Mozdulat a pillanatban címmel Birta Endre fotóművész táncfotó kiállítása és diavetítése látható.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum: csónakos vártörténeti séta, tárlatvezetések, koncertek, kovácsműhely bemutató, tűzzsonglőrök és tűzugrás várja az érdeklődőket.

Aquincumban: a Csillagászat Nemzetközi Évéhez kapcsolódva - csillagászati előadásokat és távcsöves bemutatót is tartanak. Lesznek régészeti előadások, költőverseny, gladiátorok és római kocsma is.

A BKV különjáratokat indít a rendezvény idején, vasárnap pedig a Zene Ünnepén zenés megállók szórakoztatják a nagyérdeműt a Combinók vonalán. Június 20-án este hattól négy útvonalon járnak majd éjszakai múzeumi buszok, amik összekötik a kulturális intézményeket.

Aki a többi, vagy a lakóhelyének megfelelő programra kíváncsi, megtalálhatja a Múzeumok Éjszakája honlapján.