Ida
6 °C
9 °C

Raktárba kerültek Adolf Hitler dél-csehországi szobrai

2009.06.23. 15:04
Hitler a három szobrot 1940-ben Münchenben a kortárs német művészeti kiállításon vette összesen 26 600 birodalmi márkáért.

Raktárba került a dél-csehországi Hluboká nad Vltavou várkastély parkjának három népszerű és a turisták által gyakran fényképezett szobra, miután közismertté vált, hogy a műalkotások a második világháború idején Adolf Hitler náci vezér személyes gyűjteményének részét képezték.

A Lidové Noviny című lap szerint a szobrok áthelyezéséről a regionális képzőművészeti galéria döntött azután, hogy a közelmúltban megjelent Jirí Kuchar Hitler gyűjteménye Csehországban című könyve, amely részletesen leírja, hogy mely Csehországban található műalkotások kapcsolhatók össze a náci vezérrel.

Köztük van három hlubokái szobor is: Az evezős (Hermann Zettlitzer), A magvető (Willy Knapp) és az Afrodité (Wilhelm Wandschneider).

"Biztonsági okokból szükség volt a szobrok eltávolítására. A könyv nagy reklámot csapott a parkban álló alkotásoknak, s attól tartottunk, hogy esetleg ellopják őket. A Harmadik Birodalom műalkotásai iránt ugyanis jelenleg nagy az érdeklődés, divatban vannak" - mondta a lapnak Vlastimil Tetiva, a képzőművészeti galéria szakértője.

Hitler elűzte a szerzeteseket

A három népszerű szobor eredetéről már 1989 előtt is viták voltak, de Kuchar könyve bizonyítékokkal támasztotta alá a korábbi sejtéseket. A szerző szerint Hitler ezt a három szobrot 1940-ben Münchenben a kortárs német művészeti kiállításon vette meg összesen 26 600 birodalmi márkáért.

Münchenből a szobrokat a Vyssí Brod városban működő cisztercita kolostorba szállították, amely a nácik által Európa-szerte összerabolt műtárgyak gyűjtőhelyéül, ideiglenes raktárául szolgált.

A kolostort 1941-ben foglalták el a németek, és a barátokat egyszerűen elűzték onnan. A műtárgyak többsége a birodalmi vezér személyes gyűjteményébe tartozott, és elképzelések szerint az ausztriai Linzbe tervezett Hitler Múzeum alapját képezte volna. A nácik a műtárgyak egy részét Németországba szállították a Vörös Hadsereg elől, a gyűjtemény másik része ellenben Vyssí Brodban maradt, de a háború utáni sorsa máig feltáratlan.

Számos műtárgy - mint az említett szobrok is - különféle utón-módon múzeumokba, galériákba, kastélyokba került. A gyűjtemény darabjait állítólag az északi-csehországi Lemberk várkastélyban őrizték, ahonnan azonban a nyolcvanas években nyomtalanul eltűntek.

Jirí Kuchar szerint nem kizárt, hogy egyszerűen ellopták őket - vagy legalábbis egy részüket. A rendszerváltás utáni években ugyanis néhány darab külföldi árveréseken bukkant fel.

A Hluboká nad Vltavou gótikus várkastély eredete a XIII. századba nyúlik vissza. Az utóbbi mintegy háromszáz évben a neves Schwarzenberg család tulajdonában volt. Mai tulajdonosa Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, aki máig is büszke a Festetics családból származó magyar nagymamájára.