Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tokaj és az Andrássy út nem veszélyeztetett

2009.07.01. 10:21
Elfogadta a magyar fél jelentéseit kedden este zárult sevillai ülésszakán az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB), így sem Tokaj, sem az Andrássy út nem került a veszélyeztetett világörökségi listára.

A VÖB még a 2008-as ülésszakán kért megőrzési állapotjelentést Magyarországtól a Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj helyzetéről, különös tekintettel a szerencsi szalmatüzelésű erőmű tervezett beruházására, valamint a budapesti világörökségi helyszínről, különös tekintettel Belső-Erzsébetváros városrendezési kérdéseire. A bizottság ekkor jelentést kért a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj közös osztrák-magyar világörökségi helyszín osztrák oldalán tervezett beruházásokról is.

Magyarország a 2009. február 1-jei határidőre eleget tett jelentéstételi kötelezettségének. A magyar fél által beadott beszámolót a bizottság elfogadta, és csak 2011-re kért úgynevezett előrehaladási jelentést a tokaji és a budapesti helyszínről, ami azért is lényeges, mert kritikus esetekben évente kérnek ilyet.

A fővárosi helyszínnel kapcsolatban a bizottság 2008-ban aggodalmát fejezte ki "nagy építészeti értékű és városképi jelentőségű" régi épületek bontása miatt a világörökségi terület védőzónájában, elsősorban a zsidónegyedként is gyakran említett Belső-Erzsébetvárosban, hozzátéve: "a régi épületek helyébe kérdéses minőségű kortárs épületeket építenek, melyek mélyrehatóan átalakítják a negyed építészeti értékét".

A KÖH közleménye szerint a VÖB a Tokaj történelmi borvidék kultúrtájra vonatkozó idei döntésében megelégedéssel vette tudomásul a tervezett szalmatüzelésű erőművel kapcsolatosan elkészített hatástanulmányt, egyben arra szólította fel a magyar felet, hogy az vizsgálja felül és jelentősen változtassa meg a tervezett létesítmény kialakítását, valamint küszöbölje ki "a kultúrtáji értékeket veszélyeztető és a világörökségi helyszín integritását érintő negatív közlekedési hatásokat".

A budapesti helyszínnel kapcsolatban a VÖB tudomásul vette a bontási engedélyek felülvizsgálatára és a rehabilitációs alap előmozdítására irányuló lépéseket, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar fél elővigyázatosan járjon el a helyszín védőövezetében a további veszteségek elkerülése és az oda nem illő fejlesztések megakadályozása érdekében. Mint a közleményből kiderül, a nemzetközi testület külön szorgalmazta a magyar világörökségi törvény mielőbbi megalkotását.

A Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj világörökségi helyszínnel kapcsolatban a VÖB üdvözölte, hogy az osztrák oldalon tervezett szívklinika-projekt nem valósul meg, ugyanakkor felkérte Ausztriát, hogy vizsgálják felül a területre vonatkozó építési irányelveket.

A bizottság törölte az Elba-völgy drezdai szakaszát a kulturális világörökségek listájáról, mert a látképet visszavonhatatlanul károsította az a híd, amely a szászországi főváros központjában épül.