Fülöp, Evelin
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 11:00-ig a szavazásra jogosultak 17.16%-a járult az urnákoz.

Korábbi választások részvételi mutatói a kiválasztott időpontban:

0% 100% 2019 EP 2018 OGY 2014 EP 2009 EP

Tokaj és az Andrássy út nem veszélyeztetett

2009.07.01. 10:21
Elfogadta a magyar fél jelentéseit kedden este zárult sevillai ülésszakán az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB), így sem Tokaj, sem az Andrássy út nem került a veszélyeztetett világörökségi listára.

A VÖB még a 2008-as ülésszakán kért megőrzési állapotjelentést Magyarországtól a Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj helyzetéről, különös tekintettel a szerencsi szalmatüzelésű erőmű tervezett beruházására, valamint a budapesti világörökségi helyszínről, különös tekintettel Belső-Erzsébetváros városrendezési kérdéseire. A bizottság ekkor jelentést kért a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj közös osztrák-magyar világörökségi helyszín osztrák oldalán tervezett beruházásokról is.

Magyarország a 2009. február 1-jei határidőre eleget tett jelentéstételi kötelezettségének. A magyar fél által beadott beszámolót a bizottság elfogadta, és csak 2011-re kért úgynevezett előrehaladási jelentést a tokaji és a budapesti helyszínről, ami azért is lényeges, mert kritikus esetekben évente kérnek ilyet.

A fővárosi helyszínnel kapcsolatban a bizottság 2008-ban aggodalmát fejezte ki "nagy építészeti értékű és városképi jelentőségű" régi épületek bontása miatt a világörökségi terület védőzónájában, elsősorban a zsidónegyedként is gyakran említett Belső-Erzsébetvárosban, hozzátéve: "a régi épületek helyébe kérdéses minőségű kortárs épületeket építenek, melyek mélyrehatóan átalakítják a negyed építészeti értékét".

A KÖH közleménye szerint a VÖB a Tokaj történelmi borvidék kultúrtájra vonatkozó idei döntésében megelégedéssel vette tudomásul a tervezett szalmatüzelésű erőművel kapcsolatosan elkészített hatástanulmányt, egyben arra szólította fel a magyar felet, hogy az vizsgálja felül és jelentősen változtassa meg a tervezett létesítmény kialakítását, valamint küszöbölje ki "a kultúrtáji értékeket veszélyeztető és a világörökségi helyszín integritását érintő negatív közlekedési hatásokat".

A budapesti helyszínnel kapcsolatban a VÖB tudomásul vette a bontási engedélyek felülvizsgálatára és a rehabilitációs alap előmozdítására irányuló lépéseket, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar fél elővigyázatosan járjon el a helyszín védőövezetében a további veszteségek elkerülése és az oda nem illő fejlesztések megakadályozása érdekében. Mint a közleményből kiderül, a nemzetközi testület külön szorgalmazta a magyar világörökségi törvény mielőbbi megalkotását.

A Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj világörökségi helyszínnel kapcsolatban a VÖB üdvözölte, hogy az osztrák oldalon tervezett szívklinika-projekt nem valósul meg, ugyanakkor felkérte Ausztriát, hogy vizsgálják felül a területre vonatkozó építési irányelveket.

A bizottság törölte az Elba-völgy drezdai szakaszát a kulturális világörökségek listájáról, mert a látképet visszavonhatatlanul károsította az a híd, amely a szászországi főváros központjában épül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!