Meghalt Karl Malden

2009.07.02. 07:48 Módosítva: 2009.07.02. 13:02
A San Francisco utcáin nyomozója 97 éves volt. Többször játszott együtt Marlon Brandóval, és A vágy villamosáért Oscart kapott.

Elhunyt Karl Malden Oscar-díjas amerikai színész, a San Francisco utcáin című tévésorozat egykori nyomozója. A 97 éves férfi szerdán halt meg saját otthonában. Ügynöke szerint álmában érte a halál. Malden az elmúlt években egyre több egészségügyi problémával küszködött.

Az amerikai színészt a magyar közönség A vágy villamosa 1952-es filmváltozatából is ismerheti, amiben Elia Kazannal, Marlon Brandóval és Vivien Leighvel dolgozott együtt. Ezért a filmért kapta meg a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart. Három évvel később a Rakparton című filmért jelölték, amit szintén Elia Kazan rendezett, és Brando is játszott benne.

72-ben indult a San Francisco utcáin, amiben az akkor huszonnyolc éves Michael Douglas idősebb nyomozótársát alakította. A sorozatért Golden Globe-ot kapott, és négyszer jelölték Emmy-díjra. Amikor múlt hónapban megkapta az Amerikai Filmintézet életműdíját, Douglas az egyik legfontosabb mesterének nevezte.

Összesen több mint ötven hollywoodi filmben szerepelt, köztük Az alcatrazi emberben, a Meggyónomban és A vadnyugat hőskorában, bár karrierje elején kijelentette, hogy jellegzetes orrformája miatt sosem lesz belőle igazi sztárszínész. Legbotrányosabb filmje az 1956-os Babuci volt, amiben egy vetélytársa bosszúból elcsábítja a tizenkilenc éves feleségét. A forgatókönyvét Tennessee Williams írta, de egy katolikus erkölcsvédő szervezet tiltakozása miatt a legtöbb amerikai moziban nem mutathatták be.

Az acélgyárból a Broadwayre

Malden Djordje Sekulovic néven, szerb bevándorlók gyermekeként született az Egyesült Államokban. Filmes karrierje kezdetén változtatta meg a nevét. Korábban acélgyári munkásként dolgozott, és a Broadway fénykorában váltott a színészetre. A színházban ismerte meg Elia Kazant, és a Vágy villamosa mellett több Arthur Miller-darabban is játszott.

38-ban vette el színésztársát, Mona Grahamet, akitől két lányuk született. Az övék volt Hollywood egyik leghosszabb párkapcsolata, tavaly decemberben ünnepelték a hetvenedik házassági évfodulójukat. A Los Angeles-i Brentwoodban, ahol haláláig élt, 2005-ben postát neveztek el róla.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport