Pert nyert a Zabhegyező szerzője

2009.07.02. 11:26 Módosítva: 2009.07.02. 12:14
Nem jelenhet meg Amerikában a Zabhegyező folytatása, miután J.D. Salinger beperelte a szerzőt, és a manhattani bíróság neki adott igazat. Az új könyvben a világirodalom egyik leghíresebb tinije már hetvenhat éves, és megszökik az öregek otthonából.

Egy manhattani bíróság szerdai döntése szerint nem jelenhet meg az Egyesült Államokban az a könyv, amit a Zabhegyező folytatásának szántak. J.D. Salinger június elején perelte be a 60 Years Later: Coming Through the Rye című regény svéd szerzőjét, és a művet lopásnak nevezte. Az egészségügyi problémákkal küzdő írót az ügyvédjei képviselték a tárgyaláson.

Nem kért rá engedélyt

A svéd Swede Fredrik Colting regényében a főszereplő, aki a Zabhegyezőben még cinikus tiniként rótta New York utcáit, már hetvenhat éves, és nemrég szökött meg az öregek otthonából. A könyvet J.D. California álnéven akarta megjelentetni, és korábban azt nyilatkozta, hogy nem akart keresztbe tenni Salingernek, bár engedélyt sem kért tőle. A főszereplő Holden Caulfield nevét nem is használta, csak Mr C-ként szerepel.

Salinger 2003-ban a BBC-t akadályozta meg abban, hogy a Zabhegyezőből tévéfilmet készítsen, és ahhoz sem járult hozzá, hogy Steven Spielberg és Harvey Weinstein megszerezze a regény megfilmesítéséhez szükséges jogokat. A visszahúzódó szerzőnek 1963 óta alig jelent meg új írása, de az egyik volt szeretője szerint minden nap ír, és két regénnyel is elkészült.