Az Antikrisztus pornós és elcsépelt

2009.07.17. 10:21 Módosítva: 2009.07.17. 12:49
Nagy viharokat kavart Lars von Treir Antikrisztus című filmje. A filmből pécés játék is készül halott gyerekekkel. Ellen-Messiásból volt már sok a moziban, az egyházat nem zavarja az ilyesmi, Konstantinápolyba meg amúgy sem ment el al-Dajjal.

Az emberek szeretnek antikrisztust kiáltani. Legutóbb ez év májusában tette Lars von Trier rendező Cannesban, ahol bemutatták Antikrisztus című filmjét. Hazánkban kisebb filmklubokban vetítik.

A mozi alapszituációja, hogy amíg a házaspár (Willam Dafoe, Charlotte Gainsbourg ) vadul szeretkezik, kisfiúk kiugrik egy másik szoba ablakán, és meghal. A pár ezután egy Éden nevű erdő kunyhójába költözik, hogy a racionálisan gondolkodó pszichoanalitikus férj meggyógyítsa a súlyos depresszióba zuhant feleségét.

Persze a visszájára fordul a dolog, a helyzet csak rosszabbodik, kiderül, hogy tavaly nyáron valami borzalmas történt Édenben, halott kutyák kerülnek elő a fák közül, a nő megcsonkítja nemi szerveit és mindeközben pornóba illő hol naturális, hol szürreális szexjelenetek váltogatják egymást.

A rendezőnek nyilatkozatai szerint rémálmai és súlyos lelki bajai voltak a film készítése előtt. Azt hitte, többé nem lesz képes alkotni, azonban a napi tíz oldalnyi írás jót tett neki, bár a forgatás közben még elesettnek érezte magát: „Ezt a filmet csinálni nem volt öröm. Mentálisan nem voltam alkalmas, hogy üljek a kamera mögött, és filmezzek. Olyan voltam, mint egy tolószékes öregember. Megalázó volt" - mondta von Trier.

Julie Bindel, az Igazság a Nőkért Egyesület társalapítója szerint olyan volt nézni ezt a filmet, mint „egy rossz szex valakivel, akit utál. Ha annyira lelkibeteg volt az alkotói folyamat során, miért csinálta meg? Tartotta volna inkább magában" - fogalmazott élesen a nőjogi aktivista, újságíró. Szerinte a mozi ábrázolásmódja a „béka segge alá" degradálja a női egyenjogúságot, a hölgyek szexualitását úgy mutatja be, mintha egy büntetés lenne nekik, és esélyük sem lenne érvényesülni a szeretkezések során.

„Lars von Trier képzeteket dob közénk, és mi verekedünk rajtuk, mint a kutyák" - mondta Linda Ruth Williams, a Southampton University filmprofesszora. Sablonos alkotásnak tényleg nem nevezhetjük, a helyenként horrorisztikus, de inkább provokatív polgárpukkasztó jelenetek érzelmeket váltanak ki a nézőből. Ettől függetlenül a professzor szerint nincsenek mozivilágot rengető jelenetek a filmben. A videóinstallátor Wilson nővérek szerint meg néhol már annyira abszurd az ábrázolásmód, hogy nem tudni, valami komoly dologról, vagy épp egy korábbi film antikrisztus-paródiájáról van szó.

Nem mindenki akarja megszülni a gonoszt

Korábbi antikrisztusos moziból meg rengeteg készült a filmkészítés közel százhúsz éves történelme során. Ott van például a Rosemary gyermeke '68-ból, amiben egy házaspár új otthonában transzcendens események történnek, teherbe esik a nő, és rögeszméjévé válik, hogy az Antikrisztust hordozza a szíve alatt.

Kevésbé kultikus alkotás, inkább ínyencség a témában az Arnold Schwarzeneggerrel készült 1999-es Ítéletnap. Itt a Sátán akar megejteni egy fiatal és üde lányt, hogy az megszülje majd az Antikrisztust, de Arnold közbelép.

Eddig a legemlékezetesebb az Ómen sorozat volt a '70-es évek közepétől, amelynek utolsó darabját (The Omen 666) Julia 'szívem érted rappes' Stiles főszereplésével forgatták 2006-ban. Ez az első változat remakeje volt. A történetben az USA római nagykövete megtudja, felesége halott kisfiút hozott világra. Ezt nem mondja el a nőnek, inkább a katolikus egyházon keresztül örökbe fogad egy gyereket, akiről senki sem tud semmit, mígnem kiderült róla, hogy ő az Antikrisztus.

Érdekes, hogy ezekről a filmekről az egyház nem szokott nyilatkozni, nincs ellenükre a dolog. Valószínűleg azért, mert a bibliai Antikrisztushoz csak névlegesen van közük, és tartalmilag is oké, hogy Krisztus ellentéte egy negatív formátum. Igaz, a Passióval is csak annyi baj volt 2004-ben, hogy egyesek szerint antiszemita, meg hogy néhány ponton eltér a Szentírás szövegétől, de miután a pápa rábólintott Mel Gibson alkotására, elcsendesült az egész katolikus világ.

Halott gyerekek pécén

A Messiás ellentétének gondolatával már az időszámításunk előtti VI. században született Dániel könyvében találkozhatunk. A zsidó próféta szerint az Antikrisztus a történelem végkifejletében felbukkanó diktátor, aki rontást hoz a világra.

A muzulmánoknál is ismert volt egy hasonló ellenmessiás, de talán ők már fellélegezhetnek, mert al-Dajjal lekéste a csatlakozást. Neki ugyanis Konstantinápoly bevétele után hét évvel és hét hónappal kellett volna eljönnie. A várost azonban 1453-ban elfoglalták a törökök, az ellen-Messiás meg nem jött el.

De el fog. Trier ugyanis tovább boncolgatja a témát, és Zentropia nevű cégével elkészítteti az Éden nevű számítógépes játékot, ami a filmes sztorit dolgozza fel. „Halott gyerekeket, meztelenkedést és rendkívül durva erőszakot láthatunk majd benne" - mondta Morgan Iverson, a projekt vezetője.