A gyerekeknek tetszik Wagner

2009.07.29. 16:36
A Bayreuthi Ünnepi Játékokon A bolygó hollandit harmadára rövidítették, hogy a 12 év alatti gyerekek is élvezzék. Ráadásul a gyerekek még a díszletépítésben is részt vehettek.

Tetszik az ifjú közönségnek a 98. Bayreuthi Ünnepi Játékok újdonsága a „Wagner a gyermekeknek" program: A bolygó hollandi című 180 perces Wagner-operát 63 perces változatban mutatják be 6-12 évesek számára.

Az interaktív operaelőadáson a gyerekek segítenek a színpad berendezésében, a díszleteket tologatják, és közreműködnek a hajó érkezését jelző viharban is. A jelmezek egy részét is gyermekek tervezték Németország különböző iskoláiban januárban megszervezett versenyeken.

„Nagyon tetszik... A rendezés valóban jó, és jól lehet követni, mi történik" - mondta a 12 éves Andreas.

A 31 éves Katharina Wagner, aki féltestvérével, a 64 éves Eva Wagner-Pasquier-val idén vette át a dédapjuk, Richard Wagner emlékének szentelt egyhónapos rangos fesztivál igazgatását, azt szeretné, hogy a gyermekeknek szóló előadások is hagyománnyá váljanak. Katharina Wagner elismeri, hogy A bolygó hollandit könnyű volt a gyermekek számára adaptálni, más operákkal, például a Parsifallal vagy a Trisztán és Izoldával ez már jóval nehezebb feladat.

A gyermekpremiert még szombaton tartották, néhány órával a játékok hivatalos megnyitója előtt. A premieren mintegy kétszáz gyermek vett részt a szüleivel, a gyermekjegy ingyenes, a felnőttjegy 20 euróba került. A tíz előadás jegyeit annak idején néhány óra alatt eladták.

A Bayreuthi Ünnepi Játékokat 57 éven át (1951-2008) a zeneszerző unokája, a jövő hónapban 90. életévét betöltő Wolfgang Wagner irányította, idén a lányai vették át a gyeplőt.