Béla
13 °C
27 °C

Művészetek Dombja a súri templom felújításáért

2009.08.03. 15:36 Módosítva: 2009-08-03 15:49:06

A katolikus műemléktemplom felújításának hiányzó költségeit háromnapos, komolyzenei művészeti fesztivállal teremtik elő Súron.

A Művészetek Dombja néven szervezett program augusztus 14-től 16-ig tart. A rendezvény egyik támogatója a falu visszatérő vendége, Déri András, a Magyar Állami Operaház karnagya, aki neves művészeket nyert meg a jótékonysági akciónak, közölte Sógorka Miklós, a Komárom-Esztergom megyei település polgármestere.

Ki kell cserélni a torony vázát

A fesztiválon fellép Bogányi Gergely zongoraművész, Déri András, orgonaművész, a Magyar Állami Operaház karmestere, Kovács Ágnes, Bándi Irisz Réka és Godán Sándor, a Magyar Állami Operaház tagjai, Gryllus Dániel, a Kaláka együttes tagja, Geiger György trombita művész, Maros Éva, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának hárfaművésze és még sokan mások.

Súron tavaly rendeztek először művészeti fesztivált a helyi templom megmentéséért, majd sikeres régiós pályázat után július végén kezdték meg az épület felújítását és restaurálását. Az 54 millió forintos beruházáshoz az egyházközség 14 millió forinttal járult hozzá, azonban a munkák megkezdése után derült ki, hogy az épület tornyának vázát felújítás helyett cserélni kell, ugyanúgy, mint a padlózat deszkáit.

Az 1300 lakost számláló bakonyaljai falu késő barokk stílusú katolikus templomát 1784-ben építették a Zichy család összefogásával. Homlokzatát a XIX. század elején a korai klasszicista stílus jegyében építették át. Az épület a korábbi szakszerűtlen felújítások miatt vizesedik, állaga leromlott.