Kiássák García Lorca testét

2009.08.26. 08:33 Módosítva: 2009.08.26. 08:33
A költő családja nem ellenzi, hogy feltárják azt a sírt, ahová egy tanárral és két anarchista torreádorral együtt temették Garcia Lorca testét, miután egy falangista kivégzőosztag meggyilkolta őket 1936-ban.

Nem tiltakozik Federico García Lorca családja az ellen, hogy felnyissák azt a tömegsírt, amelyben feltehetően a spanyol költő, drámaíró is nyugszik.

Laura García Lorca, a költő unokahúga és a család szóvivője az El País című spanyol napilapnak kijelentette, hogy családja "nem tesz olyan lépéseket, amelyek megakadályoznák vagy megnehezítenék" a sír feltárását.

Az andalúziai kormány a hivatalos közlönyben hétfőn jelentette be, hogy exhumálják a halottakat, ha az egyenes ági leszármazottak nem emelnek panaszt. A hozzátartozóknak augusztus 24. után 15 napjuk van a végleges döntésre.

A vizsgálódások szerint a költőt és három társát (Dióscoro Galindo tanárt és két anarchista torreádort, Francisco Galadít és Joaquín Arcolast) egy falangista (keresztény radikális nemzeti mozgalom, amely elveti a többpártrendszert) kivégzőosztag lőtte agyon 1936. augusztus 18-án, egy hónappal a polgárháború kirobbanása után a Granada tartomány déli részén lévő Viznar-szurdok közelében. Azt gyanítják, hogy a négy holttestet Alfacar településen hantolták el egy jelöletlen tömegsírban.

Az áldozatok kihantolását és azonosítását nem a Lorca család szorgalmazta. A leszármazottak hosszú ideig nem is kutattak a költő, drámaíró sírja után, sőt mindig ellenezték a tömegsír feltárását, és most is némileg vonakodva egyeztek bele. Galindo és Galadí családjainak képviseletében a Franco-rendszer áldozatainak méltó eltemetéséért küzdő tömörülés (Szövetség a történelmi emlékezet visszaszerzéséért/ARMH) granadai szervezete kezdeményezte a felnyitást.

Ha nem érkezik kifogás, várhatóan már az ősszel feltárják a tömegsírt, és megkezdik az áldozatok azonosítását. Utóbbi azonban csak Galindóra és Galadíra vonatkozhat, mivel a Lorca család nem kérte az azonosítást, Arcolasnak pedig már nem élnek rokonai.