Irakban került elő Picasso Meztelen nője

2009.08.27. 11:15
A festmény még Kuvait iraki megszállása idején tűnt el a kilencvenes évek elején. A férfit, aki 450 ezer dollárért akart túladni rajta, letartóztatták, és a képet lefoglalta az iraki rendőrség.

Az iraki különleges alakulat emberei találták meg azt a Picasso-festményt, ami évekkel ezelőtt tűnt el egy kuvaiti múzeumból. A milliókat érő műtárgy egy házkutatás során került elő az Irak déli részén fekvő Hillahban, adta hírül az iraki rendőrség.

A Meztelen nő című kép azon műtárgyak között volt, amelyeket Kuvait 1990-es iraki megszállása idején Szaddám Huszein csapatai elhurcoltak az országból.

Mostohán bántak a képpel

picasso

A férfi, akinél megtalálták a szakértők szerint tízmillió dollárt érő képet, mindössze 450 ezer dollárért próbálta értékesíteni azt. A férfit letartóztatták, a képet pedig bizonyíték gyanánt lefoglalták.

A Pablo Picasso aláírása mellett néhány, a kuvaiti múzeumhoz köthető felirattal is ellátott festménnyel igen mostohán bántak: egy nyilvánosságra hozott fénykép tanúsága szerint a műremeket többször is összehajtogatták.

Kuvait megszállása idején az iraki hadsereg számos műkincset zsákmányolt az olajban gazdag ország múzeumaiból és otthonaiból. Az iraki támadás vezetett az 1991-es Öböl-háborúhoz.