Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kevés az esély Pécs színházának az EKF évére tervezett felújítására

2009.08.28. 14:29 Módosítva: 2009.08.28. 14:35

Egyre kevesebb az esély a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) 2010-re, az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program évére tervezett felújítására, holott a rekonstrukciót nemcsak a rendezvénysorozat sikeresebb lebonyolítása, hanem az épület és technikai felszereltségének romló állapota is indokolná.

A város évekkel ezelőtt még 800 millió forintot költött volna a beruházásra, ez az összeg azonban 500, 300, majd 290 millió forintra csökkent, most pedig már erről sincs szó. Holott Pécs korábbi polgármestere, Tasnádi Péter 2008 elején még arról számolt be, hogy az EKF egyik, korábbi formájában elmaradt projektje, a Nagy Kiállítótér maradványpénzéből fél és egymilliárd forint közötti összeget fordítanak a színház technikai felszereltségének javítására, továbbá a Káptalan utcai szabadtéri színpad rekonstrukciójára.

Kunszt Márta, a baranyai megyeszékhely alpolgármestere a fejlesztés elmaradását a színház napokban tartott évadnyitó társulati ülésén azzal indokolta, hogy a teátrum az egyetlen jelenleg rendelkezésre álló fedett rendezvényhelyszín az EKF programjaihoz, amit azonban egy esetleges felújítás időtartama alatt nem, vagy csak korlátozottan lehetne használni.

Ma már 800 millió forint sem lenne elég a szükséges munkálatok elvégzéséhez, a szakértők annak költségeit 1,2 milliárd forintban állapították meg. A színház igazgatási igazgatója, Simon István utalt rá: a színház 114 éves épülete 1986 és 1991 között nagyrekonstrukción esett át, akkor Közép-Európa legmodernebb ilyen intézménye volt. Ma beázik, erkélyét a közelmúltban erősítették meg, hogy ne szakadjon le. Világítóberendezései, hangtechnikája és színpadgépezete olyan elavulttá vált, hogy nem felel meg 2010-re tervezett komoly, európai produkciók bemutatásához szükséges feltételeknek.

A próza-, balett- és operatagozatot működtető PNSZ hasonló nagyvárosok teátrumaihoz képest kevesebb állami és önkormányzati támogatásból gazdálkodik. Anyagi gondjai miatt szeptemberben arra kényszerül, hogy visszaadja az önkormányzatnak a Tettye városrészben álló színészházát, mert nincs 6-7 millió forintja az épület éves fenntartási költségeire. Az épületben egyébként még a fűtési szezon előtt kazánt kellene cserélni, ez újabb 700 ezer forintba kerülne.

Az igazgató szerint mindez annak tükrében is szomorú, hogy a PNSZ a szakmán belül is magas pozíciót vívott ki magának. Az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón öt díjat nyert, köztük a fődíjat az Istenítélet című produkcióért. Emellett a társulata egységes, jó csapatot alkot, melyben fiatalok és idősebbek példásan dolgoznak, s ezt az együttműködést szeretnék fenntartani a jövőben is.

Simon István beszámolt arról, hogy a PNSZ a 2009/2010-es évadban hét nagyszínházi, négy kamaraszínházi és egy stúdiószínházi bemutatót tervez. A nagyszínházban Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című művének musicalváltozata, Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című vígjátéka, Lev Birinszkíj Bolondok tánca című szatírája, Shakespeare III. Richárd című drámája kerül színre. Ezen kívül láthatja a közönség a Giselle című balettet, Donizetti operáját, a Boleyn Annát, valamint műsorra tűznek egy operagálát is az operatagozat fennállásának 50. évfordulójára.

A kamaraszínházban Eugene O'Neill Utazás az éjszakába című drámáját, a Parasztoperát, Neil Simon Pletyka című vígjátékát, és a Jób könyve című táncjátékot mutatják be. A stúdiószínház Sólyom Katalin Lázár Ervin hagyatéka című önálló estjével jelentkezik.