Indul az 5. BuSho nemzetközi rövidfilm fesztivál

2009.08.29. 11:24 Módosítva: 2009.08.29. 11:46
Szeptember első hetében tartják az 5. BuSho - Budapest Short Nemzetközi RövidfilmFesztivált a budapesti Vörösmarty Moziban és a DocuArt Kocsiszínben.

A világ legkülönbözőbb pontjairól származó alkotók összesen 94 rövidfilmje versenyez egymással az 5. BuSho - Budapest Short Nemzetközi RövidfilmFesztiválon szeptember első hetében a budapesti Vörösmarty Moziban és a DocuArt Kocsiszínben.

A keddtől vasárnapig tartó fesztiválra 53 országból 527 rövidfilm neveztek, az idén először a legtöbbet Magyarország, szám szerint 69-et - derül ki a szervezők tájékoztatójából.

A BuSho-ra, amelyre fikciós, animációs és kísérleti film kategóriában lehetett nevezni, a Mag István rendezőasszisztens, Rimóczi László író, Patrovits Tamás animátor és Gergely Zoltán rendező általalkotott előzsűri válogatta be a 94 alkotást.

Vörösmarty mozi

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Vörösmarty mozi lesz a központi helyszíne a fesztiválnak, amelyet a kedd esti megnyitó ünnepségen Bollók Csaba filmrendező indít útjára.

A napokig tartó vetítéssorozatot követően egy hét múlva, szombat este hirdeti ki döntését a nemzetközi zsűri, amelynek tagja Enyedi Ildikó filmrendező, Zuzana Gindl-Tatarova, a pozsonyi VSMUakadémia professzora, az amerikai Michael Nicholas filmesztéta, Denzil Monk író, producer, a brit Cornwall-i fesztivál képviselője, valamint a zsűri állandó tagja, a német-magyar Wolfgang Leis.

A zsűri által a legjobbnak választott rövidfilmet az Arany BuSho-díjjal jutalmazzák, amellyel első alkalommal - az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Magyar Mozgókép Közalapítványjóvoltából - 1000 eurós pénzjutalom is jár.

DocuArt

Esténként a DocuArt Kocsiszín lesz a zsűri nyilvános konzultációinak a helyszíne, ugyanitt a partnerfesztiválok legjobbjait, különféle filmes műhelyek válogatásait, valamint a versenyből kimaradtmagyar alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők.

A DocuArt Kocsiszínben helyet kapó videótárban mindenki megnézheti a versenyfilmeket, és ugyanitt lesznek a szakmai kerekasztal-beszélgetések is.
Budapest mellett több vidéki helyszínen, Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen is tartanak vetítéseket, és az idén először egy határon túli helyszín, a szerbiai Magyarkanizsa is csatlakozik afesztiválhoz.

A rendezvényen levetítik a pozsonyi AZYL fesztivállal tavasszal közösen kiírt egyperces életREklám felhívás díjnyertes filmjeit, valamint a nyáron tartott GomBuSho filmes workshop alkotásait is.
A BuSho vetítéseit több kísérőprogram színesíti, egyebek mellett a cseh animáció új nemzedékének alkotásait a Cseh Centrumban bemutató tárlat, valamint az Africafe-ban "táncos mulatság".