Meghalt Matatek Judit

2009.09.01. 16:48 Módosítva: 2009.09.01. 17:29
Matatek Judit színésznőként tűnt fel a Vakvagányokban. Sokat tett a társadalmi szemléletformálásért és a vakokért. 33 évet élt.

A Vakvagányokból ismert Matatek Juditot a 2001-es Tímár Péter-film, a Vakvagányok tette ismertté. 1976. február 25-én született Sümegen, látását egy rosszindulatú daganat miatt veszítette el 4 éves korára, most egy szintén rosszindulatú daganatba halt bele.

Hatévesen került a Vakok Általános Iskolájába, ahol zongorázni és gitározni tanult, három évig futott, távolugrott, majd rendszeresen evezett is. A József Attila Gimnáziumba járt, érettségi után jogi egyetemre ment, de abbahagyta, és gyógymasszőrnek tanult.

matatek250

2001-ben felvették az ELTE BTK történelem és kulturális antropológia szakára

"Vívta a saját harcát az életben, hogy úgy élhessen, mint mások" - mondta az Indexnek Pataki Ági, aki együtt dolgozott Matatek Judittal a Mosolyország Alaptíványban, egyik arca volt. Pataki szerint Matatek Judit egy hónapja még nagyon bizakodott, de azt nem tudja, hogy tényleg jobban volt, vagy csak nem akart keserűséget okozni.

Matatek életében a fordulópontot Tímár Péter felkérése jelentette a Vakvagányok című filmbe, amiben Csiszár Jenő mellett szerepelt a vak színtársulatban. Legutóbb Bozsik Yvette-tel dolgozott együtt.

"Magára vette a tanítói szerepet, mert szükség van arra, hogy megtanuljuk, hogyan kell bánni a segítséggel élőkkel - emlékezett Pataki Ági. - Fontos szerepet töltött be a társadalmi szemléletformálásban, és még lett volna dolga" - mondta Pataki.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport