Graffitikről szavaznak a lakosok Bristolban

MTI/Index
2009.09.01. 15:55
A híres, de ismeretlen gerillaművész, Banksy szülővárosában a polgármester kikéri az emberek véleményét a falfestményekről. A nép egyszer már kiharcolta, hogy a helyén maradjon egy Banksy-graffiti.
bristol banksy

Bristol vezetői úgy döntöttek, kikérik a város lakosságának véleményét az utcai művészetről: a dél-angliai város polgárai a közeljövőben népszavazáson dönthetnek arról, eltávolítsák-e a falakról graffitiket, vagy a művészinek minősülő rajzok tovább színesíthetik az épületeket.

A referendum hátterében egy közelmúltbeli eset áll, amikor az emberek 90 százaléka ellenezte a híres-hírhedt utcai művész, Banksy falrajzának eltávolítását, így az a helyén is maradt. A Bristol központi részén található képen egy ablakból lóg egy alsónadrágis férfi, akit rajtakaptak egy idegen nővel. A bristoli graffitisek azon akadtak ki, hogy azért megmaradhat a kép, mert híres az alkotója, de ha nem az, akkor leszedik.

A mostani népszavazás kiterjedne minden graffitire, amely nem tartalmaz sértő szöveges vagy képi anyagot, és nem csupán falfirka, vagy festékszóróval felvitt írás, mert azok eltávolításában közmegegyezés mutatkozik. "Úgy tűnik, különbséget kell tennünk művészek és firkászok között" - fejtette ki álláspontját Gary Hopkins városi tanácsnok. A város falai nincsenek szétfújva, szétfirkálva, Bristol egyes részein, például a kikötőnél, igen látványos graffitifalak vannak.

Néhány évvel ezelőtt a bristoli vezetés sokak szemében lejáratta magát, amikor lefestetett egy 110 000 euró értékűre becsült Banksy-alkotást. A kilétét titokban tartó Banksy a kortárs utcai művészet ikonjának számít, nyári bristoli kiállítása hatalmas sikert aratott.