Kurtág György Arany Oroszlánt kap

2009.09.01. 16:08 Módosítva: 2009.09.01. 17:10
Szeptember 27-én, a Velencei Biennále keretében működő 53. Nemzetközi Kortárszenei Fesztiválon, a Teatro alle Tese Arsenalén veszi át Kurtág György az életművéért odaítélt díjat.

Az Arany Oroszlán-díjat kétévente adják át; a teljes fesztiváligazgatóság egyetértett, hogy idén Kurtág György kapja a díjat. Peskó Zoltán tájékoztatása szerint a zeneszerző, akit általában nem igazán foglalkoztatnak a hivatalos elismerések, készül az Arany Oroszlán átvételére. Kurtág Velencében még egy szakmai találkozót is elvállalt a Teatro La Fenice Apollinee termében, a díjátadást megelőző napon.

Az ünnepi koncertet a torinói Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai élén a zeneszerző tanítványa, barátja és szintén külföldön élő honfitársa, Peskó Zoltán vezényli.

A szeptember 27-ei ünnepi koncert műsora kialakult, a már a végleges verziót próbálják. Korábban tervezték a Stele bemutatását; a darabot sokan az új zenetörténet legnagyobb műveként tartják számon, ám terjedelme és az előadásához szükséges zenekari apparátus miatt nem fért be a helyszínre és a programba.

Nemcsak Kurtág, Ligeti és Bartók zenéje is kiemelt szerepet kap a velencei fesztiválon, a Quartetto d'archi del Teatro La Fenice például a Kurtág Mikroludiumok mellett Ligeti I. és Bartók IV. vonósnégyesét játssza.