A galambok felismerik a jó festményeket

2009.09.02. 13:44
Egy Jackson Pollock-kép valószínűleg megizzasztaná őket, de egyszerűbb esetekben a galambok képesek megkülönböztetni a szép és a rosszul sikerült festményeket.

Egy japán pszichológus galambokat tanított meg arra, hogy a rossz képeket megkülönböztessék a jóktól, írja a Gawker. Shigeru Watanabe festményeket mutatott a madaraknak, és ránevelte őket, hogy a csőrükkel csipegessék meg a jó festményeket.

Ha jó helyen csipegettek, adott nekik enni, ha nem, a jutalom elmaradt. Miután ezt a galambok megjegyezték, új képeket mutatott nekik, és a korábbiak alapján ezeket is jól tudták osztályozni.

Kicsinyítve is felismerték

galamb

A tesztképeket egyébként gyerekek készítették, és az osztályzatokat felnőttek állapították meg. A madarak akkor sem jöttek zavarba, amikor lekicsinyítették a képeket, az viszont már megborította az ítélőképességüket, amikor fekete-fehérben látták ugyanazokat a képeket, vagy úgy, hogy rájuk raktak egy mozaikeffektet.

Ez a professzor szerint azt jelenti, hogy a kritikai értékelésnél a színeket és a mintát is figyelembe veszik. “A galambok képesek elsajátítani az ember által felállított szépségmeghatározást” - állapította meg végül.

Egy másik kísérletben a galambok gond nélkül megtanulták, hogy különbséget tegyenek a különböző rajztechnikák között. Watanabe azt is elérte, hogy a madarak különbséget tudjanak tenni Picasso és Chagall képei között.