Hiller nem ad pénzt a Botticelli-freskókra

Népszabadság
2009.09.03. 11:04
Hiller István évek óta kiemelt feladataként emlegeti az Esztergomiban talált, Botticelli keze munkájának vélt freskóegyüttes felújítását, de a kulturális minisztérium eddig nem adott pénzt a projektre.

Egyetlen forint sem érkezett az idén a Botticellinek remélt esztergomi freskó restaurálására, noha a kulturális miniszter, Hiller István kiemelt állami feladatként emlegeti évek óta a falképek rendbetételének ügyét. Ami történt, az a képen dolgozó szakember, Wierdl Zsusza megszállottságának köszönhető – írja a Népszabadság.

A kulturális szakállamtitkár, Schneider Márta májusban bejelentette, több mint három hónapja látogathatók kis csoportokban a készülő Botticelli-művek. Ám a Népszabadság munkatársát arról tájékoztatták, a látogatás nem üzemel, tehát a bejelentés után száz nappal még mindig nem nézhetik meg őket. Eddig egyedül a Múzeumok Éjszakáján lehetett megtekinteni a műveket.

Hiller 2007-ben Rómában jelentette be, hogy valószínűleg Botticelli műve az a freskó, amit Esztergomban találtak, de voltak, akik a mű származását később kétségbe vonták. A kétkedő művészettörténészek továbbra sem jártak a helyszínen, hogy megvizsgálják a leleteket.

A miniszter határainkon túl is sokat büszkélkedett a műalkotással, és sok helyen hangoztatta, hogy mennyire fontos a mű felújítása. Ehhez képest az ígéretek ellenére a körülmények is méltatlanok voltak: a freskó mellett még másfél évig ömlött be a víz esőzések idején, a hatvanas években emelt betonsapka miatt pedig sokáig elviselhetetlen volt a páratartalom.

A tavalyi reneszánsz évad 80 milliójából átmeneti tetőmegoldás épült, és a múzuem igazgatója reméli, jövőre kapnak 30 milliót a tárcától, mert idén egy fillért sem kaptak.