Judit
3 °C
7 °C

10 kép, amelyek megváltoztatták a világot

2009.09.11. 13:22 Módosítva: 2009-09-11 17:23:58
A Telegraph összegyűjtötte minden idők legfontosabb fotóit, persze sok kimaradt, de szeretjük a képeket. Mi azt a 10 képet keressük, amelyek Magyarországot változtatták meg. Ha van ötletük, ide küldjék.
kep1

Az első fénykép megjelenését hosszú kutatómunka előzte meg Joseph Niépce műhelyében. Niépce fotós találmányát a Francia Akadémián jelentették be 1839-ben, később társával, Louis Daguerre-rel előadást is tartott itt, ezt tekintik a fényképészet hivatalos megszületésének. Ezüst-jodid és higany egymásra hatásából készült az első fénykép, dagerrotípiának nevezték.

kep2

Roger Fentont tartják az első háborús riporternek, ami ebből a képéből kevésbé derül ki, pedig 1855 májusától négy hónapig fotózta a krími harcokat. Több száz kilós felszerelését külön szekéren szállították.

kep3

Robert Capa 1936-ban készült híres képe A milicista halála. Valószínűleg mindenki ismeri, hiszen még tart a kiállítás a Ludwig Múzeumban. A fotó egy francia újságban jelent meg, és háborúellenes üzenete miatt lett világhírű. A kép eredetiségét néhányan megkérdőjelezték.

kep4

Nyolcvanezer ember halt meg az 1945-ös amerikai atomtámadásban Nagaszakiban és Hirosimában, amit az amerikai hadsereg szépen le is fotózott. A gombafelhőt mindenki felismeri.

kep5

A fehéreknek és a színesbőrűeknek külön mosdókagyló járt a szegregációs politika miatt, ami fontos jelképévé vált a változás szükségességének. A fotót Elliott Erwitt készítette 1950-ben, Észak-Carolinában.

kep6

Peter Leibling képe a szögesdrótot átugró katonáról szintén jelentős szimbóluma a szabadságvágynak és a hidegháborúnak. Hans Conrad Schumann 1961-ben az életét kockáztatva ugrott át a kommunista oldalról Nyugat-Berlinbe.

kep7

A síró, visító gyerekek, a háttérben sétáló katonák képét a napalm sújtotta Dél-Vietnamban Nick Ut készítette 1972-ben. A történészek szerint ez a kép bizonyította az amerikai háború értelmetlenségét és borzalmait, emiatt indultak bea vietnami háború elleni tiltakozások.

kep8

Ezt a filmbe illő, hihetetlen fotót, amin egy férfi négy tankkal néz szembe, a Tiananmen téren készítette Jeff Widener. A kommunistaellenes harc máig fontos, allegorikus fotója 1989-ben készült.

kep9

Kevin Carter képén egy szudáni gyerek bukik a földre, a háttérben keselyű várakozik. A városi legendák szerint a fotó elkészítése után Carter nem segített a kisgyereknek, hanem magára hagyta a fertőzésektől félve, pedig hozzájuk közel ENSZ-tábor volt, ahol talán megmenthették volna. A New York Timesban megjelent kép Pulitzer-díjat kapott, de néhány hónappal később a fotós öngyilkos lett, mert nem bírta elviselni a támadásokat. A valóságban azonban Carter nem hagyta magára a gyereket, aki eljutott az élelemig, ráadásul Carter a kisgyereket óvta azzal, hogy nem segített, annyira le volt gyengüve a szervezete. Végül: nem emiatt lett öngyilkos.

kep10

A sorozat utolsó darabja az Abu Ghraib börtönben készült 2004-ben, amikor a katonák a rabokat különböző módszerekkel alázták meg. A fotó kikerülte után óriási botrány lett, Susan Sontag szerint "a fényképek mi vagyunk. Leképezik azt a politikát, amely erre a kormányzatra jellemző, és a gyarmati uralom alapvető züllöttségét".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?